Arabia Saudită a bombardat duminică numeroase poziţii ale rebelilor houthi afiliaţi regimului iranian, după ce o grupare armată a lansat numeroase atacuri cu drone în direcţia Arabiei Saudite, relatează Reuters.
Un reporter Reuters a transmis din Sanaa, marele oraş din nordul ţării, că a asistat la mai multe lovituri aeriene şi că a văzut un nor de fum negru ridicându-se în apropierea unei tabere militare.
De mai multe luni, rebelii houthi şi-au intensificat atacurile transfrontaliere în direcţia Arabiei Saudite, în principal spre zona de sud a ţării. Coaliţia militară condusă de Riad asigură că a interceptat numeroase proiectile trase de insurgenţi.
Rebelii au recunoscut duminică doborârea unui avion de recunoaştere de fabricaţie turcă, aparţinând forţelor aeriene saudite, a relatat anterior canalul de televiziune Al-Masirah TV, controlat de gruparea şiită afiliată Iranului.
Un purtător de cuvânt al rebelilor houthi, potrivit postului de televiziune citat, a identificat model avionului ca fiind un Karayel.
Rebelii houthi, susţinuţi de Iran, au revendicat anul trecut atacuri cu ajutorul dronelor împotriva mai multor instalaţii Aramco, între care cea mai mare uzină de prelucrare a ţiţeiului din lume.
Ca răspuns, coaliţia efectuează cu regularitate lovituri aeriene împotriva teritoriului controlat de houthi.
Yemenul se confruntă cu o foamete extrem de mare
Yemenul se confruntă cu o foamete extrem de mare, la fel ca cea care a lovit Etiopia la începutul anilor 1980 și care a ucis 1,2 milioane de oameni, potrivit secretarului general al Consiliului norvegian pentru refugiați, Jan Egeland.
Potrivit Euronews, Egeland a avertizat că 16 milioane de oameni au nevoie în prezent de ajutor, efort care ar ajunge la un cost de peste 4 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro). El a făcut aceste declarații la Conferința internațională a donatorilor pentru Yemen, organizată pentru criza umanitară din națiunea Orientului Mijlociu, care este acum devastată de război.
Începe războiul? Israelul ia în calcul atacarea Iranului
”Sunt șocat de ceea ce am văzut în Yemen”, a declarat Egeland pentru Euronews, aflat în Hajjah, una dintre zonele țării cele mai afectate de conflictul dintre guvernul houthi și o coaliție de state arabe conduse de Arabia Saudită.
”Am întâlnit mame cu copii scheletici. Mi-au spus că, din moment ce rațiile alimentare au fost reduse cu 50% anul trecut, ele nu mai pot alăpta”, a spus el.
„Am întâlnit o mamă care a spus că a [pierdut] cinci copii. A avut 14 copii și au rămas nouă. Una dintre ele nu putea merge, avea nouă ani și arăta de patru.” – mai spune secretarul general al Consiliului norvegian pentru refugiați.
Egeland a spus că, în cazul în care conferința nu strânge fondurile necesare pentru a aborda criza, „vom vedea aici o foamete, așa cum lumea nu a mai văzut-o din anii 1980 în Etiopia”.
Foametea din Etiopia, care a durat între 1983 și 1985, a avut drept urmare 1,2 milioane de oameni morți, 2,5 milioane de persoane strămutate și peste 200.000 de copii care și-au pierdut ambii părinți.
El a cerut națiunilor care au luptat în Yemen, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit să se alăture Europei și Statelor Unite pentru un răspuns umanitar. “Voi spune că, dacă nu vom obține o dublare a ajutorului de anul trecut, vom avea cu toții mâinile pătate de foametea care va veni”, a spus el.
Carnagiu în Somalia, atentat cu maşină-capcană într-o zonă aglomerată