Autorităţile saudite s-au hotărât să ţină pasul cu lumea modernă şi în ceea ce priveşte drepturile femeilor, care până acum, în acestă ţară, sunt aproape inexistente comparativ cu cele ale femeilor din statele ce se bucură de democraţie.
Cum în Arabia Saudită din ce în ce mai multe femei sunt dornice să urmeze o carieră, saudiţii au găsit o metodă care să împace dorinţa femeilor de a munci, cu legea Islamică. Autoritatea pentru Proprietate Industrială saudită (MODON) va pune în aplicare proiectul de construcţie, în localitatea Hafuf, din estul ţării, a „oraşului femeilor” chiar începând cu anul viitor.
Se aşteaptă ca acest controversat proiect să atragă investiţii de peste 150 de milioane de dolari şi să creeze aproximativ 5.000 de locuri de muncă în industriile textilă, farmaceutică şi în cea de procesare a alimentelor, scrie Daily Mail. Companiile şi liniile de producţie vor fi conduse în exclusivitate de femei care, la ora actuală, reprezintă doar 15% din forţa de muncă a regatului saudit.
Din fericire, planul de emancipare a femeilor saudite care nu este văzut bine de cei mai conservatori dintre islamici, a fost bine primit în schimb de guvernanţii care vor ca femeile să joace un rol cât mai activ în dezvoltarea ţării.
„Sunt sigur că femeile pot demonstra eficienţa lor în multe domenii şi în ramurile industriale care corespund cel mai bine cu interesele lor, cu natura şi priceperea lor”, a declarat pentru cotidianul saudit, Al-Eqtisadiah, directorul adjunct al MODON, Saleh Al-Rasheed, care a adăugat că autorităţile saudite vor să dezvolte o serie de ramuri industriale în care să lucreze numai femei, în diferite părţi ale regatului.
În prezent, există câteva fabrici deţinute numai de către femei în anumite oraşe industriale. O reformă a forţi de muncă a femeilor a început deja să se facă simţită mai ales în sectorul serviciilor. Vara aceasta, femeile au început să înlocuiască forţa de muncă străină şi pe cea a bărbaţilor din magazinele cosmetice şi parfumerii, cea din magazinele de lenjerie fiind înlocuită încă de acum 6 luni.
În ciuda acestor progrese, drepturile şi libertăţile femeii în Arabia Saudită sunt încă guvernate în proporţie covârşitoare de Islam. În septembrie, anul trecut, regele Abdullah anunţa că femeile vor primi dreptul la vot în 1015, în alegerile locale. Nu s-a spus nimic însă despre dreptul lor de a conduce maşina, Arabia Saudită fiind singura ţară din lume unde femeile nu au acest drept. În schimb, anul acesta, după eforturi uriaşe, Comitetul Olimpic Internaţional a reuşit să convingă regatul să trimită pentru prima oară femei sportive la Jocurile Olimpice de la Londra.