Niciunul dintre cele șase state ce formează Consiliul de Cooperare al Golfului — Arabia Saudită, Oman, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Bahrein și Qatar — nu a semnat Convenția ONU privind refugiații, care guvernează dreptul internațional în materie de azil de la Al Doilea Război Mondial.
Dar statele din Golf afirmă că au luat sute de mii de sirieni de la începutul războiului civil în 2011 — și nu doar ca refugiați, notează Reuters.
Agenția saudită de presă SPA citează o sursă oficială din Ministerul de Externe declarând că regatul consideră „important să clarifice aceste eforturi cu fapte și cifre ca răspuns la relatări mass-media, care includ acuzații false și înșelătoare despre regat”.
Sursa a afirmat că Arabia Saudită a primit aproape 2,5 milioane de sirieni de la izbucnirea conflictului.
„(Regatul) a dorit să nu-i trateze ca refugiați sau să-i instaleze în tabere de refugiați, pentru a le păstra demnitatea și siguranța, și le-a dat libertate deplină de mișcare”.
„(Regatul) acordă oricui alege să rămână în regat, care sunt cu sutele de mii, rezidență corespunzătoare… cu toate drepturile ce sunt incluse ca asistență medicală gratuită și angajare în forța de muncă și educație”, declară această sursă.
Arabia Saudită a furnizat de asemenea ajutor umanitar de 700 milioane de dolari sirienilor și a înființat clinici în diverse tabere de refugiați, se afirmă în comunicat.
Sursa oficială adaugă că peste 100.000 de studenți sirieni au primit educație gratuită în regat. Țara a acordat ajutor umanitar statelor găzduind refugiați sirieni și prin intermediul organizațiilor de asistență internaționale, adaugă Reuters.