Au fost dotate astfel toate cele zece săli de operaţie ale Blocului Operator, secţiile de Ortopedie, respectiv de Anestezie şi Terapie Intensivă ale spitalului, secţii unde aparatura medicală în mare parte era depăşită, iar mobilierul medical învechit.
„Îngrijirea acordată pacienţilor s-a realizat şi încă se mai realizează şi în prezent, în mare parte, cu aparatură medicală aflată în uz de foarte mult timp, ceea ce măreşte numărul de zile de spitalizare postoperatorie, generând o cheltuială suplimentară în sarcina spitalului. Mobilierul medical este, de asemenea, învechit. Necesitatea dotării corespunzătoare este determinată şi de numărul ridicat de intervenţii chirurgicale, cât şi de cel al pacienţilor internaţi ce se rulează în timp”, a declarat joi, în incinta SCJU, Nicolae Ioţcu, potrivit Agerpres.
Şeful administraţiei judeţene a spus că SCJU Arad nu a primit finanţare de la nivel central, CJ având de recuperat decalaje mari în sănătate, acumulate de-a lungul anilor, şi care nu pot fi recuperate doar din fonduri proprii. Din acest motiv s-a luat hotărârea de achiziţionare în leasing a aparaturii medicale.
„CJ Arad are o strategie centrată pe rezolvarea problemelor comunităţii în domeniul infrastructurii sănătăţii. Avem nevoie cu toţii de un spital cu nivel înalt de dotare, care să asigure furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate, atât în interesul pacienţilor, cât şi al corpului medical. Concret, de la preluarea în administrare a spitalului şi până în prezent, CJ Arad a investit în domeniul medical aproximativ zece milioane euro, aici incluzând investiţii finalizate sau în curs de realizare, făcute cu scopul modernizării SCJU, pentru a asigura pacienţilor un standard tot mai ridicat al actului medical”, a precizat Nicolae Ioţcu.
La rândul său, şeful Secţiei ATI, dr. Cristian Nicolescu, a declarat că noile dotări erau extrem de necesare, atât pentru cadrele medicale, cât şi pentru pacienţi, având în vedere numărul mare de intervenţii chirurgicale zilnice.
„Au fost achiziţionate două aparate complexe de ventilaţie artificială pentru menţinerea funcţiilor vitale, un defibrilator, staţie centrală şi monitoare complexe pentru funcţiile vitale, două laringoscoape cu fibră optică, trei aparate de anestezie cu sistem de monitorizare, patru mese de operaţii multifuncţionale cu accesorii pentru chirurgia generală şi mese de operaţie multifuncţionale. De asemenea, secţiile au fost dotate cu un aparat Rontgen mobil cu braţ a cărui poziţie poate fi reglată, un sistem de iluminare şi tehnologie LED, cu cameră video şi monitor, un sistem avansat pentru chirurgie laparoscopică HD, sisteme de electrochirurgie cu sigilare vasculară, tărgi şi dulapuri de depozitare pentru instrumentar medical”, a precizat Cristian Nicolescu.