Primarul orașului Nădlac, Ioan Radu Mărginean, a declarat, duminică, la ceremonia de inaugurare, că noul PTF se află pe drumul transfrontalier Nădlac — Csanadpalota, realizat în cadrul proiectului ”Building Csanadpalota — Nagylak cross border conecting road” (”Realizarea drumului de legătură între orașele Csanadpalota — Nădlac”).
Proiectul a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria — România 2007-2013, finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională și a beneficiat de cofinanțarea din partea celor două state implicate.
”Drumul însumează 9,4 kilometri, dintre care 5,2 km pe teritoriul românesc și 4,2 km pe teritoriul ungar. Scopul direct al proiectului l-a constituit construirea acestui drum de legătură între cele două localități. Prin deschiderea noului PTF se urmărește consolidarea legăturilor dintre locuitorii din cele două orașe, dar și din localități aflate de-o parte și de alta a frontierei comune, în apropierea celor două orașe, prin intermediul relațiilor culturale, economice, sociale. Realizarea proiectului va genera o serie de avantaje în zonă, cum ar fi scăderea timpului de călătorie, diminuarea izolării localităților, scăderea șomajului în zonele apropiate celor două orașe, promovarea turismului”, a spus primarul, potrivit Agerpres.
Panglica inaugurală a fost tăiată de Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, primarul din Nădlac, Ioan Radu Mărginean, și de Perneki Laszlo, viceprimar al orașului Csanadpalota (Ungaria), la eveniment luând parte locuitori din cele două orașe, precum și reprezentanți ai Polițiilor de Frontieră din cele două țări.
Proiectul transfrontalier româno-ungar ”Realizarea drumului de legătură între orașele Csanadpalota (Ungaria) — Nădlac (România)” a fost implementat în perioada 1 octombrie 2012 — 31 august 2015, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, de către Primăria orașului Nădlac, în calitate de partener, și respectiv Compania Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Ungaria, în calitate de lider de proiect.
Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 6.017.846,56 euro, dintre care 1.603.856 euro au revenit părții române, iar 4.413.990,56 euro părții maghiare, cofinanțarea asigurată de Consiliul Local Orășenesc Nădlac fiind de 2% din valoarea totală, respectiv de 32.077,12 euro.
Tot în acest sfârșit de săptămână, în județul Arad, au fost deschise alte trei PTF care vor funcționa cu caracter temporar, între localitățile Variașu Mic — Dombegyhaz, sâmbăta, între orele 9,00 și 17,00; Grăniceri — Elek, sâmbăta, între orele 9,00 și 17,00; Iermata Neagră — Denesmajor, sâmbăta, între orele 10,00 și 19,00.