„Resursele nu vor fi niciodată suficiente”, acestea sunt concluziile în cazul unei calamităţi, în România. Începând de la infrastructură şi terminând cu spitalele, reusursele noastre se pare că sunt insuficiente.
Raed Arafat, cel care se ocupă de situaţii de urgentă, se vede în aceste zile cu reprezentanţi NATO pentru a discuta despre organizare în caz de dezastru natural. „Ne întâlnim cu peste 190 de delegaţii din afară şi 100 de delegaţii din România pe rezilienţă şi recomandări„, spune Arafat.
Concluzia este una singură: Chiar daca este un cutremur sau altceva, trebuie să putem să intervenim.
În prezent, în București sunt 374 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic (cu risc ridicat de prăbușire la cutremur), dintre care 190 prezintă pericol public. Acestora li se adaugă alte 302 clădiri încadrate în clasa II (la care probabilitatea de prăbușire este redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore). Datele Ministerului Dezvoltării relevă totodată că, în perioada 1993-2007, în 20 de județe au fost expertizate cu risc seismic peste 1.100 de clădiri.