„Infecţiile nozocomiale sunt o realitate la aceşti pacienţi. Suprafeţele arse foarte mari, intervenţii rapide, imunitatea scăzută„, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu.
„Infecţiile nozocomiale nu ţin de curăţenie, ele apar de la folosirea antibioticelor. Nu are legătură cu curăţenia, problema majoră a acestor infecţii e suprautilizarea antibioticelor„, a explicat Arafat.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a declarat miercuri că Institutul „Matei Balș” și-a oferit serviciile în privința infecțiilor nozocomiale pentru spitalele care tratează răniți în incendiul de la Colectiv.
„Noi am instituit un grup de lucru de coordonare a luptei cu infecțiile care sunt inevitabile, așa cum s-a spus, în sensul că Institutul ‘Matei Balș’ și-a oferit servicii atât în domeniul testării, diagnosticării etiologiei, cât și al sensibilității la diverse antibiotice, al consultului de specialitate pentru toate spitalele care au tratat acești bolnavi. Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri punctuale cu fiecare spital, organizate de Institutul Național de Sănătate Publică, după care vom avea o întâlnire comună de analiză„, a declarat Săndesc la Ministerul Sănătății.
Potrivit ministrului Cadariu, şase tineri sunt în stare critică, dintr-un total de 38 de pacienţi, internaţi în România, şi alţi 29 transportaţi în spitale din străinătate.
Costurile estimative pentru pacienții răniți în clubul Colectiv care au fost transferați în străinătate se ridică la 90.000 – 100.000 de euro pe lună pentru o persoană.
„Au venit primele evaluări ale costurilor de la câteva spitale, ele se ridică undeva la 90.000 — 100.000 de euro/lună/pacient, pentru cei internați în prezent în străinătate. Ele sunt variabile în funcție de complexitatea și evoluția fiecărui caz. De aceea, prin OUG se prevede acoperirea tuturor sumelor care sunt necesare”, a declarat Săndesc, la Ministerul Sănătății, într-o conferință de presă.
Președintele CNAS, Vaslie Ciurchea, a adăugat că din numărul total de pacienți internați în spitale după acest tragic eveniment 27 erau neasigurați. Pentru aceștia au fost plătite asigurările, conform legii, de Fundația Mereu Aproape, a precizat el.
„În străinătate au plecat 39, dintre care 33 folosesc formularul S2 sau 112, restul nu erau cetățeni români sau sunt plecați în Israel. Spitalele în care sunt internați bolnavii folosesc formularul S2, deci decontul se va face pe acest formular la momentul încheierii tratamentului sau pe etape de tratament”, a spus Ciurchea.