Şeful DSU susţin că, marţi după-amiază, erau libere 319 ventilatoare, iar când se vorbeşte despre lipsa paturilor de Terapie Intensivă se face cu referire la o anumită zonă sau un anumit oraş, dar nu pe plan naţional. De asemenea, acesta a subliniat că s-au căutat în permanenţă soluţii pentru pacienţii cu forme grave de COVID.
„Am transportat de peste tot este tot. Am transportat de la Bucureşti la Bârlad, la Iaşi, de la Giurgiu am transportat la Medgidia, de la Bucureşti la Medgidia, am transportat pacienţi de la Cluj la Mureş, de la Cluj, la Arad şi la Timişoara. În ultima perioadă, cum se eliberează locuri şi ştim că sunt cazuri în aşteptare, noi am transportat. Numai că şi acum trebuie să luăm în considerare inclusiv condiţiile meteo pentru că ce era uşor de transportat pe calea aerului, folosind elicopterele Ministerului de Interne, în condiţii de ceaţă nu mai putem să facem şi atunci încercăm să găsi soluţiile cât mai aproape”, a declarat Arafat, la Digi 24..
Întrebat dacă România va ajunge să ducă pacienţi în alte ţări pentru a fi trataţi pentru COVID-19, secretarul de stat din MAI a răspuns:
„Nu ştiu dacă vom avea unde, având în vedere că celelalte ţări deja se confruntă cu probleme, unele chiar mai grave decât noi. Deci, teoretic, se poate, practic, depinde de ce locuri pot oferi alte ţări, dacă va fi cazul.
Poate că, la un anumit moment, în unele zone, da (sunt toate ocupate – n.r), dar nu aş zice că pe plan naţional. Poate că în Bucureşti, poate toate paturile sunt ocupate, asta nu înseamnă că în alte zone ale ţării nu găsesc paturi la terapie intensivă, depinde de distanţă şi depinde de dinamică. Nu am teamă că ducem lipsă de ventilatoare la acest moment. Prolema mai mult rămâne problema personalului pentru care am găsit mai multe soluţii, inclusiv cu rezidenţii”, a explicat Arafat, adăugând că dacă aceşti tineri medici vor lucra împreună cu medici specialişti, vor putea asigura asistenţa pentru toate aceste paturi cu ventilatoare.