„Astăzi IGSU va fi semnatarul unuia dintre contractele care urmează să intre în desfășurare pe un proiect pe care îl numim programul RO-RISK. (…) În primul rând, acest proiect este foarte important pentru îndeplinirea condiționalității ex-ante pentru IGSU și care implică inclusiv și colegii de la Ministerul Mediului și de la alte ministere, pentru accesarea fondurilor europene pe acest an, care includ pentru partea de intervenție și de lucru a IGSU o sumă estimată la 127 de milioane de euro. Proiectul prevede analiza riscurilor în România cu o abordare multi-sectorială. (…) Acest proiect prevede evaluarea a nouă riscuri principale: inundații, secetă, cutremur, deplasări în masă gen alunecări de teren, prăbușiri și surpări, incendii de pădure, accidente industriale (…) care au risc direct asupra populației, accidente de transport substanțe periculoase, accidente nucleare și, nu în ultimul rând, epidemii și zoonoze. Este o gamă de riscuri destul de importantă și care include domeniul de expertiză a mai multor ministere la un loc”, a precizat Raed Arafat, într-o conferință de presă la MDRAP, cu ocazia semnării primelor proiecte finanțate din fonduri europene din perioada de programare 2014 — 2020.
El a adăugat că proiectul care se va întinde pe o durată de 18 luni are în vedere analizarea fiecărui risc enunțat din mai multe puncte de vedere.
„În primul rând — impactul din punct de vedere uman, economic și de mediu, dar și politic și social. Și va mai fi o evaluare a percepției populației asupra riscului, pentru că percepția noastră asupra unui risc uneori diferă de percepția populației asupra unui risc. (…) O etapă foarte importantă din acest proiect este ca, până la finele acestui an, să înaintăm raportul de țară pentru îndeplinirea condiționalității ex-ante”, a declarat Raed Arafat.
Secretarul de stat a precizat că la nivelul MAI și al IGSU sunt pregătite proiecte de absorbție a unei părți din această sumă de 127 de milioane de euro, printr-o acțiune care vizează achiziția de echipamente numită „no regrets”.
„Adică achiziție de echipamente, de materiale de intervenție, care sunt necesare pentru oricare din aceste riscuri sau pentru mai multe riscuri. (…) Provocarea noastră este să finalizăm totul până la sfârșitul anului, ca să îndeplinim condiționalitatea și să trecem după asta la o cheltuire ajustată după aceste riscuri a sumei care rămâne și a oricăror altor sume care vor fi date în viitor pentru IGSU și în general pentru situații de urgență să fie cheltuite în baza acestor studii”, a declarat Raed Arafat.
Potrivit acestuia, achizițiile de până acum au vizat echipamente de comunicații și de intervenție la inundații și, în continuare, este vizată achiziția de echipamente pentru operațiuni de căutare-salvare.
„Anul trecut, anumite fonduri pe care le-am primit chiar pe partea Ministerului Mediului, 31 de milioane de euro, ne-am concentrat pe partea de comunicații și inundații. În acest an deja avem în vizor 60 de milioane de euro, din cele 127 de milioane de euro, destinate să completeze proiectul anului trecut pe partea de inundații, dar mai ales intrăm pe echipamentele de căutare-salvare, adică dotarea pe plan național în baza unor concepte avizate la IGSU”, a susținut Arafat.