Arafat, reacţie dură privind Legea antifumat: Sper să nu fim prima ţară care face un pas înapoi la îndemnul vânzătorilor de moarte

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a scris vineri pe Facebook că un eventual vot al deputaților pentru a se permite fumatul în spații închise reprezintă "o crimă împotriva populației și sănătății noastre".
Roxana Gagiu
09 sept. 2016, 14:40
Arafat, reacţie dură privind Legea antifumat: Sper să nu fim prima ţară care face un pas înapoi la îndemnul vânzătorilor de moarte

Raed Arafat a postat pe Facebook un mesaj dur privind revenirea asupra legislației fumatului care restricționează fumatul în spațiile publice.

„Am văzut acțiunea președintelui Klaus Iohannis și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, de a atrage atenția asupra pericolului la care ne expunem prin revenirea asupra legislației fumatului care restricționează fumatul în spațiile publice, conferința având loc după ce Senatul a aprobat marți o Lege cu amendamente care ne trimit înapoi la fumatul în restaurante și spațiile închise”, scrie Raed Arafat.

Șeful DSU menționează că „România era una dintre ultimele țări europene care aprobă o lege împotriva fumatului, care a trecut cu greu și după multe încercări de a o bloca la nivel parlamentar”.

„O campanie mediatică amplă și bine finanțată a fost dusă împotriva legii respective iar după promulgarea legii a început o amplă campanie de revenire asupra legii folosind motive hilare și chiar primitive. Una dintre cele mai desgustatoare actiuni era protestul unor studenti ca nu mai au voie sa fumeze in camine cerand acest „drept” inapoi. Daca ne-am intoarce in timp, sa ne aducem aminte ce au facut firmele de tutun in Romania in anii 90, dupa ce in tarile vestice regulile incepusera sa se inaspreasca, am observa ca Romania a fost supusa unui atac concentrat si foarte bine coordonat in vederea recrutarii unui numar mare de fumatori printre copii si tineri. Aduceti-va aminte de premiile date pentru pachetele de tigari goale si care constau in calatorii la Disney Land sau ceasuri pictate…etc. care aveau ca scop sa atraga o anumita categorie de varsta in vederea transformarii ei in fumatorii viitorului de atunci si a prezentului de azi. Atacul in mare parte a reusit, avand un impact devastator asupra sanatatii in Romania care a devenit una dintre tarile europene cu cel mai mare numar de fumatori, inclusiv printre femei. Oricand s-a incercat sa se spuna ceva impotriva fumatului, porneau campanii puternice impotriva celor care indrazneau sa zica ceva si apareau aparatorii drepturilor fumatorilor urland ca fumatorii au drepturi egale cu nefumatorii. Numai ca, nefumatorii nu fac rau fumatorilor cum fumatorii fac rau nefumatorilor daca practica dreptul lor printre ei. Intr-una dintre intalnirile informale a ministrilor sanatatii, participand ca reprezentant al Min. Sanatatii in 2013, am afirmat ca exista o similititudine intre comerciantii de tutun si traficantii de droguri dar exista si o diferenta, similititudinea constand in faptul ca vanzatorii de tutun precum traficantii de droguri vand moartea copiilor iar diferenta constand in faptul ca pe vanzatorii de tutun ii aparam in parlament si ii promovam afacerile ucigase cand pe traficantii de droguri ii arestam si ii inchidem in inchisori. Poate comparatia este dura insa daca urmarim impactul lent al fumatului asupra sanatatii si costurile acestuia am realiza cat de grava este si aceasta problema, doar ca impactul ei este mai lent comparativ cu cel al drogurilor”, adaugă secretarul de stat și dă câteva exemple de astfel de campanii.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Amendamentele din Senat la legea antifumat reprezintă un atentat la sănătatea cetăţenilor

El spune că o revenire asupra Legii antifumat ar fi „un pas înapoi”.

„Sper din suflet să nu fim prima țară din Europa, și poate din lume, care face un pas înapoi la îndemnul vânzătorilor de moarte și a inconștienților care consideră că fumatul este un drept care trebuie apărat indiferent de prețul plătit. Nimeni nu spune fumătorilor să nu fumeze, însă legea spune că fumătorii trebuie să nu afecteze sănătatea altora și să servească drept exemplu pentru copiii care să devină la rândul lor fumători”, adaugă secretarul de stat.

Arafat apreciază că schimbarea Legii antifumat ar fi „o crimă”.

„Ma asteptam si speram sa vina cineva si sa spuna hai sa implementam legislatia din SUA sau Belgia unde te amendeaza daca fumezi intr-o masina in care se afla si copii… noi insa incercam sa revenim la faza de primitivism in care am fost inaintea promulgarii Legii de combatere a fumatului anul trecut. Dacă există ceva care să necesite și să merite semnarea unei petiții publice este demersul de îndemnare a deputaților ca să nu voteze modificările legislative respective comițând o crimă împotriva populației și sănătății noastre”, încheie Raed Arafat.

Un număr de 42.000 de oameni mor anual în România din cauza fumatului, echivalentul a 200 de avioane prăbuşite, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la conferinţa „2035 – Prima generaţie fără tutun a României”, organizată la Palatul Cotroceni.

„Am locuit mult timp la Viena şi am călătorit foarte des cu avionul, săptămânal o bună perioadă. Mi-a fost foarte teamă de mersul cu avionul, mi-a fost teamă că s-ar putea întâmpla ceva. Anual în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, asta înseamnă cam 200 de avioane prăbuşite”, a spus ministrul.

De asemenea, Vlad Voiculescu a vorbit despre părinţii săi, care fumează de la 20 de ani, spunând că tatăl său a făcut primul infarct înainte de 40 de ani.

„Fiind tânăr, mă bucur să am ambii părinţi încă în viaţă. Ambii mei părinţi fumează de la 20 de ani. Mama este învăţătoare, tatăl a fost sportiv de perfomanţă, a fost înotător de performanţă. Tatăl meu a făcut primul infarct înainte de vârsta de 40 de ani şi a suferit un dublu bypass acum mai puţin de şase luni, încă este în perioada de recuperare şi mă bucur să-l avem aşa cum a fost înainte. Capacitatea lui pulmonară este undeva la 50%. Capacitatea pulmonară a mamei mele este de asemenea sub 50%. Repet, au început să fumeze la 20 de ani”, a dezvăluit el.

Voiculescu a subliniat că efectele fumatului sunt vizibile după 15-20 de ani, spunând că pe lângă oprirea fumatului este foarte importantă prevenirea,mai ales ca tinerii să nu se apuce de fumat.

„Cifrele pe mine unul mă sperie. 5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani şi 52% din copiii de 16 ani. La acest ultim segment de vârstă ponderea copiilor care fumează constant este de 29%. Ţinta este cu siguranţă ambiţioasă, dar sunt sigur că cu un efort susţinut din partea instituţiilor statului, a societăţii civile şi a fiecăruia dintre noi putem ajunge acolo, mai precis în intervalul de 13-15 ani vrem ca doar 5% din copiii să mai fumeze în anul 2035. Cum vrem să facem asta? Prin măsuri de încurajare şi astfel strategia lansată astăzi presupune prevenţie, protecţie şi încurajare”, a conchis ministrul.

Legea antifumat a fost modificată în lunia iunie de senatori, prin refefinirea spaţiului public închis – acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate.

„Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”, potrivit unui amendament adoptat în plen cu 76 de voturi „pentru”.

„Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop”, prevede un alt amendament, propus de Comisia de sănătate.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru importanţa prevenţiei în protejarea sănătăţii noastre şi face apel pentru o schimbare de atitudine către generaţiile tinere, care pot trăi sănătos fără ajutorul medicilor. Klaus Iohannis promovează o campanie împotriva fumatului

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum se calculează, de fapt, numărul personal pentru 2025. La ce să te aștepți în următoarele luni, zodiile care intră în magia banilor
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum deschizi o sticlă de vin fără tirbușon. Metodele fac fuori pe net
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI