Raed Arafat ţine să clarifice „câteva aspecte prevăzute în Lege, după ce am văzut comentarii şi interpretări care pun la îndoială rolul DSU”.
Şeful DSU publică „extrase din doua acte normative, OUG 21/2004 cu modificarile ulterioare si OUG 1 din 2014 cu modificarile ulterioare” care arată că „situatia de urgenta se refera la individ, la persoana, si nu neaparat la dezastru care afecteaza mai multe persoane”.
„Faptul ca o persoana sufera un stop cardiac la domiciuliu, este o situatie de urgenta si necesita o interventie rapida si coordonata unde pot interveni mai multe resurse de la Pompieri-SMURD, Ambulanta si / sau de la aviatie cu elicopterele SMURD, daca astfel de situatie este in zona rurala sau greu accesibila.
Astfel, si activitatile curente, zilnice, deservesc situatii de urgenta care implica una sau mai multe persoane. Chiar daca vorbim de o singura persoana, resursele deplasate pot fi unele impresionante in incercarea de a salva viata persoanei respective. Cu alte cuvinte, insinuarea ca DSU intervine doar cand sunt calamitati si dezastre este inducatoare in eroare si reprezinta o abordare a celor care de multi ani incearca sa diminueze rolul DSU si a sistemului SMURD in acordarea primului ajutor si al asistentei medicale de urgenta”, a scrris Raed Arafat, pe Facebook.
Citeşte şi: O nouă subvariantă a Omicron a fost descoperită în Shanghai, China
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit duminică despre relaţia sa cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, explicând că nu este în conflict cu acesta, dar a ţinut să arate că o intervenţie medicală de urgenţă „nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie”.
„Nu sunt în conflict cu Raed Arafat. Problema pe care vreau să o lămurim de la început este să încercăm să depersonalizăm legarea… instituţiile de persoane, pentru că noi suntem trecători sau, mă rog, cel puţin la mine mă refer. Nu e vorba de SMURD aicea, de UPU şi aşa mai departe. E o confuzie care a fost în mod deliberat generată timp de ani de zile şi e o amestecătură de informaţii care duce în eroare atât populaţia, cât şi pe unii dintre colegii care lucrează în administraţie. Sunt de lămurit câteva lucruri. Situaţiile de urgenţă sunt una, medicina de urgenţă înseamnă cu totul altceva. Medicina de urgenţă trebuie să funcţioneze tot timpul şi în situaţii de rutină, de normalitate. Medicina de urgenţă este o specialitate medicală, alături de alte 50 şi ceva de specialităţi medicale. Asta este situaţia şi ea trebuie să deservească pacienţii care au nevoie de o intervenţie medicală de urgenţă care nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie. Nu trebuie să se întâmple acolo această intervenţie. Chiar nu se întâmplă, pentru că sunt două servicii: un serviciu care se numeşte SMURD, care este al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care are ca şi echipaje paramedici, adică sunt pompieri care sunt instruiţi în acordarea primului ajutor. Şi există ambulanţa, care este o instituţie veche, cunoscută în România, care este profesionalizată medical, care are medici şi asistenţi medicali şi care ţine de Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rafila, citat de news.ro.