Arafat reacţionează după ce Rafila vrea să-i ia SMURD-ul. „Sistemul de urgenţă din România este unul complex. E sub o coordonare unitară integrată, asigurată de DSU”

Medicul Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, a declarat că sistemul de urgenţă din România este "unul complex", iar structurile acestuia se află sub "o o coordonare unitară integrată, asigurată de DSU".
Filip Stan
09 apr. 2022, 14:30
Arafat reacţionează după ce Rafila vrea să-i ia SMURD-ul.

Raed Arafat reacţionează după ce Alexandru Rafila vrea să-i ia SMURD-ul pe care ar vrea să-l transfere în subordinea Ministerului Sănătăţii. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a venit cu o serie de argumente pentru a explica de ce se opune unui astfel de demers.

Dr. Arafat a prezentat un material video cu intervenţia elicopterului SMURD de la Caransebeş, judeţul Caraş-Severin.

„O nouă misiune de salvare aeriană realizată de echipa de pe elicoptetul SMURD din Caransebeş! Filmuleţul arată medicul SMURD şi pacientul accidentat, ridicaţi, cu ajutorul troliului, dintr-o zona montană greu accesibilă. Astfel de misiuni de salvare sunt finanţate în cea mai mare parte din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne”, a scris Arafat, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: E război! Raed Arafat se opune categoric planului lui Alexandru Rafila de a-l lăsa fără SMURD: „Nu văd niciun motiv să stricăm ce s-a dovedit a fi foarte eficient”

Şeful DSU a explicat şi cine plăteşte costurile pentru personal, dar şi pentru o astfel de intervenţie.

„Astfel, plata costurilor salariale ale medicului şi ale asistentului medical, care provin din unităţile de primiri urgenţe, este asigurată din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii, la fel şi costurile materialelor sanitare şi ale medicamentelor. Restul cheltuililor care includ costurile salariale ale piloţilor, costurile de operare ale elicopterului, precum şi costurile de mentenanţă ale acestuia, sunt asigurate de Min. Afacerilor Interne, ele alcătuind peste 90% din totalul costului orei de zbor.

Numărul orelor de zbor asigurate de Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul MAI pentru activitatea medicală de urgenţă şi pentru operaţiunile SMURD de salvare aeromedicala depăşeşte 6500 / an, diferenţa de până la aprox. 9000 de ore de zbor / an fiind orele pentru instruire şi pentru misiunile specifice situaţiilor de urgenţă non-medicale, precum şi pentru cele de ordine publică. Cu alte cuvinte, marea majoritate a orelor de zbor efectuate de Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt destinate asigurării asistenţei medicale de urgenţă! La rândul sau, Inspectoratul General de Aviaţie se află în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care are rolul coordonării integrate în ce priveşte asigurarea misiunilor de proectie civilă, inclusiv a celor de asistenţă medicală de urgenţă şi de Salvamont”, a afirmat Arafat.

Citeşte şi: Victor Ciutacu șterge pe jos cu Raed Arafat, după ce Rafila a spus că vrea să-l lase fără SMURD: „E un plan legitim. Arafat a devenit dăunător și toxic în ultimii ani”

Secretarul de stat în MAI a amintit că finanţarea Salvamont revine autorităţilor locale.

”Finanţarea misiunilor executate de Salvamont provine din bugetul autorităţilor publice locale chiar dacă coordonarea operaţională este asigurată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. La o misiune de acest tip participa de obicei mai multe structuri. Astfel, în afară echipajului aerian de salvare, participa după caz, structurile Salvamont, Jandarmeriei Montane, Serviciile de Ambulanţă, structurile IGSU care includ şi echipajele terestre SMURD. Totodată participă şi unităţile de primiri urgenţe prin personalul medical care deserveşte elicopterele sau ambulanţele de terapie intensivă precum şi prin faptul că asigura continuitatea îngrijirilor pacientului şi investigării acestuia până la internare sau transfer către altă unitate sanitară cu nivel de competenţă mai ridicat. În cazul transferului, din nou se apelează la structurile aeriene sau terestre ale SMURD sau la Serviciile de Ambulanţă”, a mai scris Raed Arafat.

Citeşte şi: Alexandru Rafila vrea să-l lase pe Raed Arafat fără SMURD şi UPU-urile spitalelor: „Serviciile medicale de urgenţă trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii. Lucrul ăsta este clar pentru toată lumea”

Şeful DSU a menţionat că misiunile de salvare cu troliu sunt parte dintr-un proiect implementat în 2013-2016.

„Pentru executarea misiunilor cu troliu, un proiect finanţat de guvernul elveţian a fost implementat, în perioada 2013-2016, de Inspectoratul General de Aviaţie şi REGA (Serviciile Aeriane de Salvare din Elveţia) fiind pregătiţi medicii, asistenţii, personalul Salvamont şi în mod deosebit piloţii, ca să poată execută astfel de misiuni complexe în siguranţă. Primele misiuni SMURD realizate folosind troliul pentru salvarea persoanelor din zonele greu accesibile au fost executate în anul 2016. Începând cu anul trecut s-a deschis primul punct de salvare aeromedicala într-o zona montană la Caransebeş, urmând că în cursul acestui an să mai deschidem două puncte, unul la Braşov şi al-doilea în judeţul Suceava”, a adăugat Raed Arafat.

Raed Arafat a concluzionat că sistemul de urgenţă din România, aşa cum este el gândit acum, este unul complex.

„Sistemul de urgenţă din România este unul complex, interdependent, care integrează mai multe structuri care aparţin mai multor instituţii, aflate din 2014 sub o coordonare unitară integrată, asigurată de DSU!”, a mai scris Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că recunoaşte public toate meritele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, precizând că a făcut o treabă foarte bună în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar a menţionat că acestea trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii.

“Eu mă bucur că avem parteneri profesionişti, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar, în mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii. Sunt partenerii noştrii, SMURD este o structură a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă care şi-a făcut foarte bine datoria. Eu întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce au făcut şi pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii pe care le oferă de urgenţă prespitalicească sau unităţi de primiri urgenţe sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară pentru că nu funcţionează separat”, a precizat ministrul Sănătăţii, conform News.ro.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
O cunoscută jurnalistă demisionează. Îl acuză pe Călin Georgescu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
BAT, printre ele 16 companii globale recunoscute ca Angajator de Top în 2025
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin