Arafat şi Rafila contrazic CCR. Ce restricţii sunt anulate de neconstituţionalitatea OUG 192 şi care rămân în vigoare

Judecătorii CCR au decis că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 este neconstituţională în ansamblul său, astfel că toate restricţiile prevăzute exclusiv în aceasta ar trebui anulate.
Filip Stan
18 feb. 2022, 08:40
Arafat şi Rafila contrazic CCR. Ce restricţii sunt anulate de neconstituţionalitatea OUG 192 şi care rămân în vigoare

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat că până la publicarea motivării deciziei CCR în Monitorul Oficial măsurile rămân valabile, iar ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a dat chiar asigurări că purtarea măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun şi în pieţele închise va rămâne valabilă.

Ce măsuri vor fi anulate după publicarea motivării deciziei CCR

1. Purtarea măștii în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă este anulată.

2. Angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite – anulată. În legea anterioară era prevăzut că angajatorul poate opta pentru telemuncă doar cu acordul angajatului.

3. Referitor la programul de lucru, angajatorii, atât de la stat, cât și de la privat, care au peste 50 de salariați, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră – anulată.

Legea anterioară prevedea că angajatorii pot stabili programe individualizate de muncă, fără acordul salariatului, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de 3 ore, potrivit Ziare.com.

4. Prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line – anulată.

Citeşte şi: Oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID fac HIV? Raed Arafat: „Este o dezinformare extrem de gravă”

Legea anterioară prevedea că orele cu prezență fizică se pot suspenda la propunerea consiliului de administrație a unității de învățământ preuniversitar, cu avizul inspectoratului școlar județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București și al direcției de sănătate publică județene/Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și cu aprobarea prin hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgență/Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, pe baza argumentelor legale privind starea de sănătate.

5. Referitor la telemuncă, angajatorul trebuie să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, părțile putând conveni printr-un acord scris inclusiv să fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea condițiilor de utilizare – anulată.

Legea anterioară prevede că angajatorul trebuie să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepția cazului în care părțile convin altfel.

Măsurile care rămân în vigoare şi după publicarea motivării deciziei CCR

– Mască obligatorie în spații închise.

– este interzisă organizarea de evenimente private – nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea.

– activitatea în baruri, cluburi și discoteci de noapte este interzisă.

– accesul în mall-uri este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

– accesul în magazinele alimentare din mall-uri este permis pentru persoanele nevaccinate dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană din suprafața destinată vânzării; este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane care pot avea acces.

– în magazinele nealimentare este permisă activitatea cu publicul în condițiile în care e vorba persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni. Nu se cere dovada vaccinării dacă magazinele au sub 200 mp.

– activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00—22.00 în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Dacă aceasta este depășită capacitatea se reduce la 30%.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

– Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30% dacă incidența trece de 3/1000.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

Citeşte şi: Primele relaxări, tot mai aproape. Raed Arafat: „Scoaterea măştii în interior e ultima măsură”

– organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului cu purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30% dacă incidența trece de 3/1000.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

– organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5.00—22.00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Capacitatea e redusă la 30% dacă incidența trece de 3/1000, iar numărul maxim de persoane e de 500. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

– organizarea de cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesională care necesită activități practice, workshopuri, conferințe, precum și cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, în intervalul orar 5.00—22.00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Capacitatea e redusă la 30%, iar numărul maxim de participanți la 100 dacă rata de incidență trece de 3/1000. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

– mitingurile și adunările publice sunt permise cu participarea a maxim 100 persoane, iar dacă acestea sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness, piscine, ștranduri, jocuri de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30%, dacă rata de incidență trece de 3/1000 . Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

Citeşte şi: Ștefan Bâlici, demis de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului. Cum a fost „sifonată” cultura României. Legăturile ascunse dintre oficiali ai statului român şi grupuri de interese

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni