„Un centru de telemedicină ar fi o soluție pentru anumite aspecte, mai ales pe Radiologie și pe Urgență să existe centre mai puține — noi pe urgențe avem trei centre de recepție pe apelurile de telemedicină, unul la Târg Mureș, unul la București și unul la Iași. Același lucru pe Radiologie ar fi o soluție pentru că mulți dintre colegii noștri ridică problema că nu există medici care să interpreteze sau să facă investigațiile. Când ai un Computer Tomograf poți să faci într-adevăr o investigație cu un tehnician, să trimită imaginile la distanță unde este un radiolog, să le citească și să le trimită înapoi. Se practică și în sectorul privat acest lucru”, a arătat Arafat.
Acesta a spus că a văzut în SUA un centru de telemedicină care se ocupa de urgențe, de terapie intensivă, de imagistică și de farmacologie clinică, în care medicul de gardă putea coordona intervențiile pe o suprafață cât Franța și Germania la un loc.
„Așa că acestea sunt exemple la care putem să ne uităm și există chiar fonduri europene pentru ele. Răspândirea sistemului de telemedicină pe urgență o continuăm și mai continuăm și implementarea, în sensul în care există încă reticență de a utiliza sistemul. Și acest lucru îl recunoaștem, că nu toată lumea dorește să apese pe un buton și să ceară un punct de vedere. Dar asta se poate trece peste ea cu timpul. Există pe sistemul de urgență, pe zonele rurale între medicii de familie și ambulatorii un proiect-pilot și există fonduri pentru a răspândi sistemul, deci din punctul meu de vedere ar exista și finanțare și pe fondurile prevăzute și prin programul Băncii Mondiale la Ministerul Sănătății. Cum am făcut noi pe urgență trebuie să se lărgească gândirea, de la urgență la alte aspecte, radiologia, consulturile medicilor de familie cu ambulatoriile”, a mai susținut Raed Arafat.
Citeşte şi Două spitale din Bucureşti vor fi pregătie de cutremur, anunţă Raed Arafat