Arapaima trăieşte cu atât de puțin oxigen, încât poate să o zi întreagă scufundat în apă . Mănâncă pești, dar și păsări, șopârle și mici mamifere , zdrobindu-și prada cu limba acoperită de dinți, după cum se arată într-un material CNN.
„Această capodoperă evolutivă are un truc și mai mare – solzii săi, pe care cercetătorii i-au comparat cu o vestă antiglonț , o protejează de atacurile piranha. Dure, dar flexibile, proprietățile lor au atras chiar atenția forțelor aeriene americane, US Air Force„, mai scrie sursa citată.
Arapaima este un Terminator al regnului animal, dar totuși are un defect fatal: carnea sa este foarte gustoasă. Numit local pirarucu, este cunoscut și ca „codul Amazonului”, în virtutea cărnii sale albe ferme și a puţinelor oase. Peștele este o sursă importantă de hrană pentru comunitățile locale, dar este, de asemenea, apreciat în cele mai rafinate restaurante din marile orașe braziliene.
Pescuitul excesiv a dus la scăderea populației, iar în anii 1990 au fost luate măsuri pentru a interzice pescuitul de arapaima. Cu toate acestea, pescuitul ilegal a continuat, determinând dispariția speciei în anumite părți ale Amazonului.
Astăzi, pescuitul pentru arapaima este interzis în Brazilia, cu excepția unor cazuri izolate unde s-au semnat acorduri de management comunitar.
Comunitățile locale păzesc intrările lacurilor pe tot parcursul anului pentru a alunga pescarii ilegali care vin din afara zonei protejate. Recoltarea este permisă numai între lunile august și noiembrie, iar orice pește mai mic de 1,55 metri lungime este aruncat înapoi în apă.
După 11 ani de management, el spune că există mai mult de 4.000 de arapaima în lacurile comunității.