Arborele de bani – Crassula ovata atrage bogăția și abundența în viața ta

Arborele de bani este o suculentă cu un aspect decorativ minunat. Are frunze carnoase, ovale și plate, care se aseamănă cu monedele, de aici și numele său popular de „arbore de bani”. În unele culturi, se crede că Arborele de Jad (Crassula ovata) atrage bogăția și abundența în viața ta.
Alina Costache
06 feb. 2025, 16:24
Arborele de bani - Crassula ovata atrage bogăția și abundența în viața ta

Arborele de Jad (Crassula Ovata) este o plantă suculentă populară, apreciată pentru ușurința cu care poate fi îngrijită în interiorul caselor noastre și pentru durata sa de viață impresionantă, care poate ajunge până la 70 de ani. Această plantă crește lent—câștigând aproximativ 5 cm pe an, dar poate ajunge la o înălțime totală de 90 până la 180 cm.

Arborele de jad are tulpini groase și lemnoase, acoperite de frunze suculente, verzi, de formă ovală. Atractivă la vedere, această plantă trebuie plasată cu grijă într-un loc potrivit, deoarece toate părțile plantei sunt toxice pentru pisici și câini.

Citește și: Vrei ca lalelele și narcisele tale să înflorească frumos? Un grădinar experimentat recomandă să aplici procedeul de mulcire a solului

Îngrijirea arborelui de jad este simplă, atâta timp cât înțelegi nevoile de bază ale acesteia, referitoare la sol, apă și lumină.

Iată cerințele principale pentru îngrijirea unei plante de jad, așa cum sunt enunțate de thespruce.com:

– Planteaz-o în sol ușor, bine drenat. O amestecătură de sol pentru suculente este cea mai bună opțiune.
– Plasează planta într-o fereastră luminoasă, care primește lumină indirectă; o fereastră orientată spre sud sau vest funcționează bine.
– Udă planta frecvent primăvara și vara pentru a menține solul umed, dar niciodată îmbibat cu apă. Iarna, reduce udarea la aproximativ o dată pe lună.
– Folosește un fertilizant 20-20-20 în timpul sezonului de creștere pentru a stimula o dezvoltare robustă.

Lumină

Plantele de jad au nevoie de cel puțin șase ore de lumină indirectă pe zi. Lumina directă poate fi prea puternică și poate face ca frunzele să se ofilească și să se ardă, mai ales la plantele tinere. Totuși, prea puțină lumină poate provoca probleme. În condiții de lumină scăzută, planta de jad va crește în lungime, având un aspect subțire și slăbit, în loc să păstreze un aspect plin și bogat.

Pentru a găsi cel mai bun loc pentru planta ta de jad, caută o fereastră orientată spre sud. O fereastră orientată spre vest ar trebui, de asemenea, să ofere suficientă lumină.

Un mod de a ști că planta ta de jad primește suficientă lumină este dezvoltarea unei nuanțe roșii pe marginile frunzelor sale de formă ovală. Această nuanță roz apare atunci când planta are suficientă lumină pentru a prospera.

Sol

Solul ideal pentru o plantă de jad ar trebui să fie un amestec de nisip, sol pentru ghiveci și perlit sau pumice. În caz de urgență, poți adăuga perlit sau pumice la solul de ghiveci pentru a crea un sol mai bine drenat pentru arborele tău de ad. O altă strategie pentru a preveni reținerea apei este să alegi un ghiveci din teracotă sau argilă, deoarece aceste materiale absorb ușor apa din sol.

Arborele de jad necesită un pH neutru până la ușor acid—adică între 7 și 5,5 pe scara pH. Dacă ai îndoieli, poți testa pH-ul solului, dar majoritatea amestecurilor de sol pentru suculente vor avea un pH acceptabil.

Apă

Necesitățile de apă ale unei plante de jad variază pe parcursul anului. Arborele de jad crește activ primăvara și vara și de obicei este în repaus iarna. Este important să acorzi atenție nevoilor plantei, deoarece udarea excesivă este una dintre cele mai rapide modalități de a ucide o plantă suculentă. În climatul său de deșert nativ, această plantă este obișnuită cu udări profunde urmate de perioade de secetă. Astfel, udarea excesivă adaugă mai multă apă decât rădăcinile pot absorbi, creând condiții favorabile pentru putrezirea rădăcinilor.

Udă planta mai frecvent vara, din cauza activității crescute a plantei și a temperaturilor mai ridicate. Obiectivul este să păstrezi solul ușor umed, dar să nu-l lași niciodată saturat sau ud. Dacă solul reține apă, drenajul poate să nu fie suficient. Udă din nou când solul începe să se usuce; nu este necesar să aștepți ca solul să devină complet uscat, dar este bine să fii precaut când decizi dacă este timpul să o uzi. Udă o dată pe lună iarna, când planta intră în repaus.

Poți uda planta de jad din partea de jos, lăsând-o să stea într-o farfurie cu apă. Totuși, trebuie să torni excesul de apă după câteva minute. Nu lăsa niciodată o plantă de jad să stea în apă.

Temperatură și umiditate

Arborele de jad preferă temperaturi medii de casă, între 18 și 24 de grade Celsius. Noaptea și iarna, plantele de jad pot suporta un mediu mai rece, până la 13 grade Celsius, dar nu ar trebui să fie păstrate la temperaturi sub 10 grade Celsius pentru perioade lungi de timp.

Atunci când alegi locul unde să plasezi planta de jad, caută un loc cu temperaturi relativ constante. Dacă o pui într-o locație unde temperaturile fluctuează constant (de exemplu, sub un canal de aer condiționat sau în calea unei feronării cu curent de aer), poți cauza stres suplimentar, iar planta se va lupta să se adapteze la temperaturile care cresc și scad rapid.

Fertilizant

Pentru a obține cele mai bune rezultate, hrănește planta de jad cu un fertilizant cu eliberare controlată la începutul sezonului sau săptămânal cu o soluție lichidă slabă. Folosește un fertilizant echilibrat 20-20-20 la un sfert din putere pentru plantele mature și un fertilizant cu mai puțin azot pentru plantele tinere.

Dăunători comuni

Ca multe alte plante de apartament și suculente, plantele de jad trebuie să facă față unei varietăți de dăunători. Cel mai frecvent dăunător este insecta mealybug, care lasă pete albe pe plantă, mai ales acolo unde frunzele se atașează de tulpini. Deoarece plantele de jad (și suculentele în general) sunt sensibile la insecticide și uleiuri, tratează mealybugs ștergând frunzele cu un bețișor de bumbac sau o țesătură înmuiată în alcool izopropilic. Alte probleme cu dăunători pot include infestarea cu acarieni sau scuturi, ambele putând fi tratate la fel.

Citește și: Secretul grădinarilor pentru a avea trandafiri frumoși la primăvară. Ce trebuie să faci acum, la finalul iernii

Probleme comune ale plantelor de jad

Deși plantele de jad sunt relativ ușor de îngrijit și nu sunt extrem de pretențioase, s-ar putea să întâmpini câteva probleme care te fac să te întrebi de ce planta nu prosperă așa cum ar trebui.

Având în vedere că plantele de jad stochează, frunzele ofilite sunt un semn clar că planta nu primește suficientă apă. Acestea pot fi însoțite de tulpini lăsate sau o „scufundare” generală a plantei, rezultând tulpini slăbite care nu susțin frunzele.

Pentru a remedia situația, udă planta temeinic până când apa curge liber din găurile de drenaj. Așteaptă răbdător să o uzi din nou până când solul începe să se usuce. În continuare poți afla mai multe despre această plantă care aduce noroc.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai