„Arboretele de pe Sărături”, MUNTELE DE SARE din România, UNIC pe mapamond

La coada Lacului Ursu din Sovata - cel mai mare şi mai cald lac salin din lume - se află un alt loc unic în lume, şi anume "Arboretele de pe Sărături", adică un munte de sare acoperit cu vegetaţie, inclusiv arbori. Un loc asemănător există doar în Israel, lângă Marea Moartă, dar lângă acest lac vegetaţia este inexistentă, iar zona este pustie şi, din acest punct de vedere, arboretele de pe sărături de la Sovata este unic pe mapamond, fiind înconjurat de o vegetaţie extrem de abundentă.
Iulian Tudor
17 iul. 2014, 08:14

Pentru a pune în valoare unicitatea zonei, Primăria Sovata a semnat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, în 26 iulie 2011, contractul de finanţare pentru proiectul ‘Drumul Sării Sovata – Reabilitare şi extindere infrastructura de vizitare a rezervaţiei naturale Lacul Ursu şi arboretele de pe sărături’, care este în execuţie şi se va finaliza în această lună şi care va da posibilitatea turiştilor să viziteze zona, dar în acelaşi timp să o protejeze, potrivit Agerpres.

Primarul oraşului Sovata, Peter Ferenc, a spus că pe ‘Drumul Sării’ există Rezervaţia ‘Lacul Ursu şi arboretele de pe sărături’, care se întinde pe o suprafaţă de 79 de hectare, cuprinde două lacuri amenajate, Ursu şi Aluniş, precum şi alte patru lacuri neamenajate, respectiv lacurile Roşu, Verde, Paraschiva şi Mierlei. Drumul Sării va avea alei din lemn, pontoane şi foişoare astfel încât turiştii să poată admira arboretul unic în lume, precum şi lacurile saline neamenajate, fără însă a afecta în vreun fel rezervaţia.

‘Este ultimul nostru proiect pe POR care ar trebui să se finalizeze anul acesta, în iulie, sper că şi constructorul o să respecte perioada contractată în aşa fel încât pe data de 20 iulie, când se termină contractul, Drumul Sării să fie predat. Se lucrează momentan intens, aici vor fi două alei de studii în jurul lacului – aleea sării şi aleea ursului – practic două poteci care vor trece prin anumite zone din aria protejată, cu panouri care vor descrie ce înseamnă această arie protejată, ce înseamnă această regiune a sării. Bineînţeles că vor fi şi anumite panouri despre flora şi fauna regiunii, cu explicaţii despre ce anume deosebeşte această regiune de alte regiuni. Ştim foarte bine că este o regiune unică, nu numai în Europa, chiar şi în lume, pentru că nicăieri lângă lacuri helioterme sărate nu se întâlneşte o vegetaţie atât de abundentă. Deci suntem unici din acest punct de vedere şi am considerat că este foarte important ca să explicăm şi turiştilor acest fenomen, să aibă grijă tot mai mare de aceste regiuni, de această pădure care se află în jurul Lacului Ursu. Bineînţeles că este important ca turiştii să folosească exact aceste poteci şi să nu umble peste tot pe unde apucă, deci să creăm condiţii cât mai bune de plimbare prin aceste păduri şi pe lângă aceste lacuri. Lacurile care nu pot fi folosite pentru îmbăiere vor fi închise, dar va exista posibilitatea de a umbla în jurul lor, va trebui ca stâncile de sare care există să fie iluminate, pentru ca cei care se plimbă seara să vadă cum arată aceste stânci de sare’, a spus primarul din Sovata, Peter Ferenc.

Edilul a arătat că astfel se încearcă să se creeze un spaţiu cât mai mare de recreare pentru turişti, nu doar pentru cei care vin la tratament – întrucât Sovata este renumită prin apele sale sărate, prin nămolurile sapropelice, prin locurile de plimbare şi locurile de recreere.

‘Asta dorim să dezvoltăm prin acest proiect, ca turiştii care vin la tratament la Sovata să aibă posibilităţi de a se plimba într-o zonă foarte sănătoasă pentru că aerul este bogat în sare, în mijlocul naturii, în mijlocul pădurii, unde plimbarea şi apoi odihna pe o bancă este deosebit de importantă pentru cei care ne vizitează’, a spus Peter Ferenc.

Momentan stadiul fizic al construcţiei Drumului Sării este de 80%, iar cel material este de 60%, pentru că încă nu a fost realizată partea de iluminat public şi partea de control video, care necesită o sumă mare.

‘Important este acum ca iluminatul regiunii şi controlul video să fie cât mai repede realizate pentru că şi din punct de vedere valoric este destul de mare şi este şi foarte important să poată fi folosit cât de repede. Mai avem întârzieri la un turn (foişor, n.r.) de 28 de metri înălţime, cu vizibilitate asupra regiunii. Acest turn, din păcate, din cauza solului sărat a trebuit să fie mutat, deci probabil nu se va încheia până în 20 iulie, acolo va trebui să facem o prelungire de contract. Am găsit un loc unde forajele permit construcţia turnului, o să fie la capătul unei alei de studiu, cea a sării, dar noi sperăm că la mijlocul verii va putea finalizat şi folosit de turişti’, a spus Peter Ferenc, care a precizat că valoarea totală a proiectului este de 1.100.000 de euro.

Directorul general al SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos, a remarcat importanţa acestui proiect pentru staţiune, mai ales că, în România staţiunile balneoclimaterice sunt sărace în posibilităţi de agrement, ceea ce face ca însoţitorii celor veniţi la tratament să se plictisească.

‘În general un pacient care vine pentru probleme de tratament, vine însoţit de soţ/soţie sau alţi membri de familie, iar persoanele care nu vin cu scopul de tratament trebuie să-şi petreacă timpul undeva. Şi bineînţeles să aibă şi o şedere plăcută şi un concediu plăcut, un concediu activ. Ei, pentru aceşti oameni, de 10-15 ani începe să se ceva şi în staţiunile balneoclimaterice din România. Aici ne încadrăm şi noi, Sovata, cu diferite eforturi pe care le face în primul rând administraţia publică locală şi aici se încadrează acest proiect, Drumul Sării. Eu cred că este benefic pentru toţi turiştii care vin în Sovata să poată să parcurgă acest traseu, amenajat în zona lacurilor şi a ariei naturale protejate, care este o zonă de 79 de hectare de pădure şi de luciu de apă, care se numeşte ‘Lacul Ursu şi arboretele de pe sărături’, arie naturală protejată. Intrând în această arie naturală protejată, oamenii care o vizitează îşi pot da seama cum de există în acelaşi habitat foarte multă sare, un teren foarte sărat şi o vegetaţie bogată, chiar aş zice eu neobişnuită pentru ariile în care predomină sarea. Acest traseu se parcurge între lacurile Ursu, Aluniş, Roşu şi Verde, Lacul Negru şi Lacul Mierlei, văzându-se indicatoare pe care scrie adâncimea, lungimea, lăţimea, concentraţia în sare, deci elemente hidro morfologice ale lacurilor dar şi ale zonei, asupra vegetaţiei care predomină în acest areal. Până la urmă este un loc în care se poate face o plimbare plăcută, cu locuri unde se poate servi o apă minerală, o răcoritoare, o bere, deci este un loc în care îşi regăsesc perioada de concediu cei care nu au venit în staţiune cu scopuri neapărate de tratament’, a susţinut Fulop Nagy Janos.

Pentru a evidenţia unicitatea zonei, istoricul Jozsa Andras a realizat o cercetare în urma căreia s-a stabilit că atât Lacul Ursu, care este cel mai frecventat loc de către turiştii care vizitează Staţiunea Balneoclimaterică Sovata, cât şi zona, deţine trei recorduri mondiale: primul record mondial este acela că e Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, al doilea record ar fi că este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial – Lacul Ursu este singurul lac natural din lume al cărei dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut. Acesta susţine că Lacul Ursu s-a format în 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Istoricul spune că, la data amintită, ora 11,00, în urma unei ploi torenţiale apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar astfel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de circa 3.000 de metri.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Mangione respinge acuzațiile în cazul Thompson: O poveste de la tribunalul din New York
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii