Reprezentanţii combinatului susţin că blocarea căilor navigabile pe Dunăre timp de o lună a pus compania în imposibilitatea de a-şi onora comenzile, iar alimentarea cu materii prime s-a făcut exclusiv pe calea ferată, ceea ce a determinat creşterea costurilor de producţie.
De asemenea, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi susţin că acesta este şi unul dintre motivele pentru care exporturile din România au scăzut considerabil în ultima perioadă.
„ArcelorMittal Galaţi îşi exprimă profunda îngrijorare referitoare la greutatea cu care se deblochează Dunărea şi accesul la canalele sale navigabile. Companiei noastre îi este imposibil să livreze produsele pe rutele tradiţionale, ceea ce duce la pierderea sustenabilităţii operaţiunilor, dar şi a clienţilor”, se arată într-un comunicat al companiei.
Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au adăugat că navigaţia pe Dunăre este în continuare blocată, deşi se înregistrează creşteri ale cotelor Dunării, dar şi o îmbunătăţire a vremii şi cer autorităţilor o intervenţie urgentă.
„În ciuda temperaturilor mai bune şi a creşterii nivelului apelor, principala noastră rută de export este blocată, iar variantele alternative nu pot suporta cantităţi similare. Acest lucru are un impact negativ atât asupra companiei, cât şi asupra exporturilor ţării. Aşteptăm din partea autorităţilor o soluţie urgentă şi profesionistă pentru rezolvarea aceastei situaţii fără precedent”, conform sursei citate.
Săptămâna trecută, reprezentanţii companiei spuneau că ArcelorMittal Galaţi şi-a redus producţia din cauza blocării cu gheaţă a şenalului navigabil de pe Dunăre şi întâmpină dificultăţi în activităţile de livrare a produselor şi de alimentare cu materie primă, această situaţie ducând la oprirea temporară a Furnalului 5 pentru lucrări de mentenanţă ale căror termene au fost devansate.