Guvernul Ponta trebuie să retragă imediat Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea audio-vizualului şi să revină la o atitudine europeană în privinţa CNA şi a domeniului, susţine preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan.Ea precizează că premierul Victor Ponta a limitat grav atribuţiile CNA, precum şi libera concurenţă pe piaţa audiovizualului prin OUG prin care a fost modificată Legea Audiovizualului.
„După asigurările de europenism date de Victor Ponta pe 15 noiembrie, când spunea că legislaţia în domeniul audiovizual din România se va modifica dacă şi când Uniunea Europeană decide acest lucru, guvernul USL a modificat pe furiş exact ceea ce pretindea că nu va modifica. Premierul Ponta a minţit încă o dată. Dacă ar trece pe Podul Minciunilor din Sibiu în timp ce vorbeşte despre intenţiile lui politice sau administrative, cu siguranţă acest pod s-ar prăbuşi rapid”, afirmă Turcan, citată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Potrivit acesteia, Guvernul Ponta a diminuat drastic puterea CNA cu scopul de a creşte substanţial puterea televiziunilor.
„Desfiinţându-se sancţiunile executorii ale CNA, orice televiziune va putea încălca oricând legislaţia audiovizuală fără a se putea teme de o reacţie rapidă şi executorie a CNA. CNA se transformă astfel într-un paznic dezarmat şi lipsit de orice influenţă în reglementarea audiovizualului românesc. De asemenea, prevederile Ordonanţei de urgenţă limitează principiul concurenţei oneste pe piaţa audiovizualului. Redefinirea «serviciilor de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice» va duce la oligarhizarea pieţei audiovizualului. Consider că Ordonanţa adoptată pe furiş de Guvernul Ponta deschide de asemenea poarta pentru şantajul televiziunilor la adresa agenţilor economici. Eliminarea în fapt a agenţiilor de media pune agentul economic în faţa controlului şi presiunii directe a unuia sau altuia dintre posturile de televiziune”, susţine Turcan.
Potrivit acesteia, această Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Ponta este, pentru domeniul audiovizualului, echivalentul abuzurilor USL din vară în domeniul justiţiei şi al statului de drept.
„E o lovitură dură dată pieţei audiovizualului de către guvernul Ponta. Consider de aceea că Guvernul Ponta trebuie să retragă imediat ordonanţa de urgenţă adoptată şi să revină la o atitudine europeană în privinţa CNA şi a audiovizualului românesc”, susţine Raluca Turcan, preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.
Liderul ARD Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, miercuri, că cere Avocatului Poporului să se sesizeze şi să conteste la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea audio-vizualului, arătând că prin această modificare CNA „este anulat” şi libertatea media „s-a dus”. Mihai Răzvan Ungureanu a spus că prin această Ordonanţă orice decizie care este adoptată de CNA intră în vigoare numai în condiţiile în care există o hotărâre judecătorească.
El a explicat că dacă un cetăţean este înjurat, calomniat, trecut prin noroi la un post de televiziune şi el se adresează CNA, această instituţie dă o decizie care nu intră în vigoare decât când se pronunţă instanţa judecătorească, adică „peste o lună, două, un an, doi, trei”.
„În aceste condiţii, CNA este anulat. (…) Cerem Avocatului Poporului (…) să se sesizeze măcar acum şi să se adreseze Curţii Constituţionale spre contestare a acestei Ordonanţe de urgenţă care are adresant”, a arătat Mihai Răzvan Ungureanu.
El a spus că prin această Ordonanţă a fost eliminată cota de piaţă de 30% astfel încât „un trust poate să cumpere tot”. Ungureanu a precizat că „este vorba de trustul lui Dan Voiculescu”. „Deci rămâne o singură televiziune, la fel ca înainte de ’89. Aşteptăm să aibă program 24 din 24 de ore şi să aibă înjurături şi calomnii”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.
El a criticat şi prevederea din Ordonanţă prin care se elimină agenţii media din circuitul contractelor de publicitate şi arătând că astfel nu mai există intermediari, nu se mai fac negocieri, iar contractele se fac direct cu cel care doreşte publicitate. „Către asta ne îndreptăm, către totalitarismul mediatic. (…) Din momentul acesta s-a dus şi libertatea media. Către asta ne îndreptăm”, a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.
Guvernul a modificat, marţi, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea audiovizualului. Conform modificărilor, CNA va acorda licenţe audiovizuale de televiziune doar societăţilor care la data solicitării nu au restanţe faţă de bugetul de stat, iar serviciile de programe generaliste nu mai sunt considerate ca având pondere semnificativă în formarea opiniei publice.
De asemenea, Ordonanţa schimbă modul de sancţionare a cabliştilor, care dacă nu vor asigura aceeaşi calitate a semnalului pentru toate televiziunile din oferta lor, vor putea primi amenzi cuprinse între 1-3% din cifra de afaceri realizată în anul precedent.
Actul normativ mai prevede că, începând cu anul 2014, televiziunile retransmise vor fi ordonate anual, în primele 30 de zile de la începerea anului calendaristic, pe baza mediei cotei de audienţă realizată de fiecare post TV în anul precedent.
Amenzile aplicate de CNA posturilor de televiziune şi radio nu vor mai trebui plătite imediat, dacă sunt atacate în instanţă în 15 zile de la comunicarea lor, ele fiind suspendate până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile.