Specialiștii se străduiesc să găsească o explicație pentru întrebarea dacă alcoolul este benefic sau dăunător pentru sănătate. Cu toate acestea, rezultatele studiilor sunt contradictorii. În ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat că nu există o cantitate de alcool considerată sigură pentru sănătate.
Citește și: Un influencer a murit după după ce s-a filmat în timp ce bea Baijiu, un alcool chinezesc
„Nu putem vorbi despre un așa-zis nivel sigur de consum de alcool”, a declarat Carina Ferreira-Borges, liderul unității în exercițiu pentru gestionarea bolilor netransmisibile și consilier regional pentru alcool și droguri ilicite în cadrul Biroului regional al OMS pentru Europa. „Nu contează cât de mult bei – riscul pentru sănătatea consumatorului începe de la prima picătură din orice băutură alcoolică. Singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranță este că, cu cât bei mai mult, cu atât este mai dăunător – sau, cu alte cuvinte, cu cât bei mai puțin, cu atât este mai sigur.”
Potrivit Yahoolife.com, există studii care au sugerat că un consum moderat de vin roșu și alte forme de alcool în cantități mici poate avea beneficii pentru sănătate. Aceste constatări au contribuit la crearea unei confuzii în rândul publicului.
Diferite studii au furnizat rezultate variate cu privire la impactul consumului asupra sănătății. Pe de o parte, unele cercetări au demonstrat beneficiile consumului moderat de alcool în cantități mici, în timp ce alte studii au susținut evitarea totală a acestuia.
Conform unui studiu recent publicat în Journal of the American College of Cardiology, care a implicat 53.064 de participanți, s-a constatat că un consum moderat de alcool, în special de tipul ușor până la moderat, poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore. Acest efect benefic se poate datora, în mare parte, capacității substanței de a reduce nivelul stresului și de a ajuta oamenii să se simtă mai relaxați.
Potrivit unei analize publicate în revista Lancet, care a examinat 694 de surse de date, s-a constatat că persoanele care consumă un pahar pe zi prezintă un risc cu 0,5% mai mare de a dezvolta una dintre cele 23 de probleme de sănătate asociate alcoolului, inclusiv cancerul de sân și tuberculoza, în comparație cu cei care nu consumă deloc alcool. Riscul se înrăutățește odată cu creșterea cantității de alcool consumate, iar persoanele care consumă cinci băuturi pe zi prezintă un risc cu 37% mai mare de probleme de sănătate comparativ cu cei care nu consumă alcool deloc.
Dacă alegeți să consumați alcool, se recomandă bărbaților să limiteze consumul la unul sau două pahare pe zi, iar femeilor să nu depășească un pahar pe zi. Aceste recomandări au scopul de a minimiza riscurile asociate consumului excesiv de alcool și de a promova un consum responsabil.