Marele stadion construit în București, în mandatul primarului Sorin Oprescu, pe locul fostului „23 August”, a costat nu mai puțin de 235 de milioane de euro. Stadionul cu peste 55.000 de locuri a fost inaugurat în 2011, iar de-a lungul timpului a bifat numeroase evenimente nefericite – probleme cu gazonul (inclusiv la meciul de inaugurare România – Franța, 0-0), înlocuit în repetate rânduri, cu treptele neconforme în cazul unor situații de urgență, cu acoperișul nefuncțional etc.
Arena Națională a fost privită de-a lungul timpului drept o investiție cu costuri supraevaluate, specifice administrațiilor din România, a ultimilor trei decenii. De asemenea, proiectul a fost suspectat drept o afacere în care s-au „livrat” neaoșele șpăgi, pe bandă rulantă.
În același an în care Arena Națională a fost inaugurată, celebrul club italian Juventus Torino a deschis propria arenă de 41.000 de locuri, un proiect evaluat la jumătate față cel din România, 120 de milioane de euro.
Suspiciunile cu privire la stadionul în valoare de peste 200 de milioane continuă. Primăria București, respectiv Consiliul General al Municipiului au în administrare Arena Națională. Cifrele demonstrează că politicienii din Capitală administrează ineficient stadionul, care nu reușește să-și acopere cheltuielile din venituri, arată o analiză a Ziarului Financiar.
În 2021, Arena Națională a înregistrat venituri de 11 milioane de lei (2,2 milioane de euro), record din punct de vedere al activelor anuale. Marea problemă a fost că sumă cheltuită s-a ridicat la 25 de milioane de lei (5 milioane de euro).
În intervalul 2018-2020, Arena Naţională a încasat între 1,3 milioane lei (260.000 de euro) şi 2,3 milioane lei (470.000 de euro), venituri infime raportate la cheltuieli, de 9 milioane lei (1,8 milioane de lei) şi 32 milioane lei (6,4 milioane de lei).
Din 2018, Arena Naţională se află în administrarea Primăriei Capitalei.
„În 2018 au fost semnate 13 contracte, în 2019 au fost semnate 26 de contracte, în anul 2020 au fost semnate 19 contracte, în anul 2021 au fost semnate 36 contracte, iar în anul 2022, până în acest moment, au fost semnate 11 contracte. Pentru anul 2022, Primăria Municipiului Bucureşti îşi doreşte diversificarea evenimentelor care vor avea loc pe Arena Naţională.
Pe lângă competiţii sportive, Arena Naţională va mai găzdui evenimente similare cu turneul de Dota 2- The International 2021, care pe lângă notorietate internaţională a adus Capitalei venituri de aproape jumătate de milion de euro”, au anunțat reprezentanţii Primăriei Generale, potrivit sursei citate.
Justin Ștefan, secretar general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), crede că pentru un management eficient, Primăria ar trebui să apeleze la experți din afara zonei politice sau cu fișa postului în administrația publică.
„Managementul arenelor sportive de top, cum este și Arena Națională, ar trebui să fie externalizat către firme din afară care se ocupă doar cu așa ceva și au experiență în acest domeniu. Trebuie să fie stabilite obiective clare, ținte financiare și să fie prioritizată ziua meciurilor, cu activități mult mai diversificate pentru diversitate și consum. Cred că externalizarea administrării bunurilor din patrimoniul Primăriei către firme / persoane cu expertiză este singura soluție pentru eficientizarea acestora.
O soluție pentru Arena Națională ar mai fi ca managementul să fie externalizat către Federația Română de Fotbal, care are și experiență – EURO 2020 și toate pârghiile cu FIFA și UEFA, pentru a avea acces la resurse, cunoaștere, experți, etc”, a declarat Justin Ștefan, pentru RomâniaTV.net.
Nicușor Dan a stabilit deja tarifele pentru 2022, modeste: doar 13.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare meci disputat pe fostul „23 August”.
Gigi Becali este unul dintre patronii din Liga 1 care alege să-și desfășoare partidele pe Arena Națională. Afaceristul din Pipera, patron la FCSB își recuperează instant investiția, din vânzarea a nici măcar 1.000 de bilete.
Noul contract aferent sezonului 2022-2023 a fost deja semnat cu Fotbal Club FCSB S.A. și Fotbal Club Rapid 1923 S.A.