14 dintre cele 15 persoane trimise în judecată în acest dosar de evaziune se află în arest la domiciliu, iar o alta este judecată în stare de libertate. Potrivit portalului instanțelor de judecată, magistrații au înlocuit miercuri măsura arestării preventive luată față de inculpații Păvăleanu Marcel-Cristian, Ionescu Dragoș-Ioan, Onea Nicolae, Soare Gheorghe, Mușat Costin-Gabriel, Țărîndă Marian-Răducu, Țărîndă Andrei-Costin, Șerban Bogdan-Ionuț și Popa Corneliu-Ciprian cu măsura arestului la domiciliu.
Potrivit Agerpres, de asemenea, instanța a menținut măsura arestului la domiciliu luată în luna februarie față de inculpatele Stroe Cecilia-Cristina, Dobre Emilia-Loredana, Enică Victoria și Ștefănescu Elena-Giluela. Decizia nu este definitivă.
În cazul inculpatului Răzvan Alexe, magistrații au constatat legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar luată prin ordonanța din data de 6 martie a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și au dispus menținerea ei până la soluționarea definitivă a cauzei.
Alexe se află, de asemenea, în arest la domiciliu, însă el nu a fost arestat în dosarul evaziunii fiscale, ci în dosarul de corupție al deputatului Vlad Cosma și al tatălui său, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au dispus, luni, definitiv în cazul acestuia înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu.
31 de inculpați, persoane fizice și juridice, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești Ploiești în dosarul evaziunii fiscale de aproximativ 35 de milioane de euro, în care a fost arestat anul trecut fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, dosarul care are ca obiect ‘infracțiuni de evaziune fiscală’ a fost înregistrat la data de 7 martie pe rolul Tribunalului Prahova, primul termen având loc marți, 11 martie.
Pe lista de inculpați figurează 15 persoane, dar și 16 societăți comerciale.
Fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu și alte șase persoane, respectiv Enică Victoria, Stroe Cecilia Cristina, Șerban Bogdan Ionuț, Ștefănescu Elena Giluela, Corneliu Popa și Emilia Loredana Dobre, au primit mandate de arestare în luna octombrie a anului trecut sub acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani într-un dosar cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro.Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în perioada 2012-2013, inculpații s-au folosit de un lanț comercial fictiv, în care erau incluse aproximativ 60 de societăți comerciale de pe raza județului Prahova și a municipiului București, din care o parte aveau comportament tip ‘fantomă’, simulând operațiuni comerciale de achiziție/livrare mărfuri și servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.
Sumele de bani rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost retrase în numerar din conturile bancare ale societăților comerciale, prin simularea unor operațiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme, prejudiciul fiind estimat, până în prezent, la 149.800.000 lei.
Patru dintre inculpatele din acest dosar au obținut, în cursul lunii februarie, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.
În același dosar, anchetatorii au cerut arestarea unui alt inculpat, Răzvan Alexe, însă magistrații au dispus la acel moment măsura obligării de a nu părăsi țara fără încuviințarea instanței de judecată, pentru o perioadă de 30 de zile.
La câteva săptămâni, Răzvan Alexe a fost arestat de procurorii DNA într-un alt dosar de trafic de influență în care sunt cercetați penal și deputatul Vlad Cosma și tatăl său, președintele CJ Prahova, Mircea Cosma.
Ulterior, șase administratori ai unor societăți comerciale au fost, de asemenea, arestați în acest dosar, fiind vorba despre Ionescu Dragoș Ioan, Onea Nicolae, Țărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Țărîndă Andrei Costin și Mușat Costin Gabriel.
Unii dintre inculpați sunt cunoscuți în plan local ca fiind patroni ai unor firme care au contracte cu autoritățile prahovene.
Conform datelor oferite de către PCA Ploiești, valoarea prejudiciului în cazul celor șase este de 11.154.699 lei din evaziune fiscală și 19.245.201 lei din spălare de bani.
De asemenea, în acest dosar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, și omul de afaceri Ion Dumitru.