Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de mai mulți medici vâlceni și un agent de poliție, se arată într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES. Doi dintre aceștia au fost reținuți, iar față de patru dintre ei procurorii au luat măsura preventivă a controlului judiciar.
Este vorba de medicii Violeta Bică, acuzată de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu și complicitate la luare de mită, Cristina Orădan — luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual, Violeta Botoran — complicitate la dare de mită și trafic de influență (trei acte materiale), Maria Iovănescu —de dare de mită; Elena Știrbu—complicitate la luare de mită precum și agentul de poliție în cadrul IPJ Vâlcea Marian Onuț, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la dare de mită și complicitate la abuz în serviciu.
În cursul zilei de miercuri, inculpatele Violeta Bică și Cristina Florina Orădan, aflate în stare de reținere, au fost prezentate judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă.
Față de ceilalți 4 inculpați, procurorii au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.
Din probatoriul administrat în cauză până în acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că, în perioada noiembrie 2014 — aprilie 2015, inculpata Bică Violetă, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Cabinetului de expertiză medicală Drăgășani, din subordinea Casei Județene de Pensii Vâlcea, a pretins și primit de la un număr de 217 persoane, sume de bani sau bunuri în îndeplinirea unor acte ce intră în atribuțiile sale de serviciu, respectiv pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, chiar și cu încălcarea dispozițiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor inițiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, dar și pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social.
De asemenea, din actele dosarului rezultă că din sumele de bani astfel primite, Violeta Bică a remis, în mai multe rânduri, o parte din acestea medicului psihiatru Cristina Florentina Orădan din cadrul Spitalului municipal Drăgășani, pentru ca aceasta să procedeze la întocmirea, în fals, a actelor medicale necesare încadrării/menținerii în grade de invaliditate.
Peste 90% dintre persoanele care beneficiază de pensii pentru incapacitate de muncă, urmare examinării de către Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacității de muncă din municipiul Drăgășani, au fost diagnosticate, în mod nereal, cu afecțiuni psihice, susțin procurorii.
Aceștia au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție.