Elena Udrea este urmărită penal pentru luare de mită şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în dosarul „Gala Bute”. La ieşirea de la DNA, Udrea a declarat că procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile şi se aşteaptă să fie formulată o nouă cerere de arestare pe numele său.
Camera Deputaţilor a avizat, luni, ultimele cereri ale procurorilor de urmărire penală şi arestare preventivă a fostului ministru acuzat de luare de mită în dosarul privind organizarea Galei Bute.
Potrivit referatului întocmit de procurorii anticorupţie, în dosarul „Gala Bute” au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii de către Elena Udrea a altor fapte, care nu erau cunoscute la momentul primei sesizări a Camerei Deputaților.
Unele dintre aceste fapte intră în conținutul infracțiunii de luare de mită pentru care a fost obținut avizul Camerei Deputaților și completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracțiuni de luare de mită, prezentate în detaliu de procurori.
Procurorii arată că infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic și UAT Borsec a avut loc în anul 2010, când Elena Udrea „a primit în mod indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții S.C. Termogaz Company S.A., pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului Schi în România”, explică anchetatorii.
CITEŞTE ŞI Elena UDREA, postare pe Facebook la scurt timp după ce a părăsit Parlamentul
Plăţile, în valoare totală de 695.367,06 lei, au fost făcute în două tranşe, la 24.08.2010 și 20.12.2010, către Ştefan Lungu, consilierul personal al ministrului Elena Udrea, „prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company și furnizorii obișnuiți ai acesteia”. Suma menționată reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A, arată procurorii.
Ștefan Lungu a folosit banii astfel obținuți parțial în interes personal, iar parțial, la cererea ministrului Udrea Elena Gabriela, pentru plata unor servicii de publicitate și monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta și partidul din care făcea parte Elena Udrea, PDL.
Legat de infracțiunea de luare de mită în legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către S.C. Consmin S.A, anchetatorii arată că în perioada 2010 – 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.
Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei, susţin procurorii.
CITEŞTE ŞI Elena Udrea, despre COŞMARUL din arest: M-au dezbrăcat şi mi-au luat sutienul. VIDEO
La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Tudor Liberiu Breazu, persoană apropiată atât de Udrea, cât și de Topoliceanu. Plăţile erau făcute fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L., administrată de Breazu, în baza unor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei.
O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela, iar diferența a fost folosită de Breazu pentru a plăti diferite cheltuieli ale celor două.
Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni și UAT Petroșani s-a desfăşurat cu ajutorul intermediarului Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, care se ocupa atât cu transportul banilor, cât şi cu transmiterea de mesaje către Adrian Gărdean. Pentru această infracţiune de luare de mită, Camera Deputaților a încuviinţat începerea urmăririi penale și arestarea preventivă, însă procurorii au descoperit metode alternative de săvârșire ale aceleiași infracțiuni.
În cursul anului 2011, Udrea Elena Gabriela a cerut și a primit de la inculpatul Gardean Adrian, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.
Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmițându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Gardean Adrian că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăților efectuate și care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.
Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gardean Adrian i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu Ștefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiți de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunțată organelor de urmărire penală.
În data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
Cu același prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea Elenei Udrea, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăților care urmau să fie efectuate către cele două societăți, iar pentru diferență i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăți controlate de Obreja Rudel.
Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferența de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.