„Am început această zi într-un mod foarte plăcut, împreună cu câțiva colegi, la grupul de rugăciune, pentru că este Buna Vestire şi vreau să vă fac o urare: Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi și să se facă așa cum o să vrea„, a rostit Dan Şova de la tribuna Senatului.
Apoi Şova s-a declarat nevinovat în raport cu acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu. „Nu numai că nicio probă de la dosar nu indică acest lucru, dar toate probele de la dosar indică contrariul acestui lucru„, a spus senatorul PSD.
El a menţionat că cele trei contracte avute cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni au dus la soluţionarea favorabilă a litigiului cu Întreprinderea pentru Închiderea Minelor, care încerca să-şi recupereze nişte creanţe. Altfel a fost evitat falimentul celor două companii şi pierderea a mii de locuri de muncă. „Colegii mei au repurtat un real succes, iar oamenii din zonă cunosc foarte bine care a fost cumpăna acelor ani”, a spus senatorul.
Acesta a invocat chiar un senator al opoziţiei, pe Teodor Atanasiu (PNL), ca o persoană ce poate depune mărturie în favoarea corectitudinii procedurilor pe care firma de avocatură la care lucra le-a folosit în derularea contractelor cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni. Atanasiu era în 2007 preşedinte la AVAS, ce avea în proprietate ambele companii. „Cred că domnul Atanasiu vă poate confirma din ce s-a întâmplat acolo nu a avut vreo umbră de nelegalitate”, a spus Şova.
De asemenea, pesedistul a invocat contractul prin care a reprezentat complexul Turceni în recuperarea unei creanţe de 48.000.000 lei de la Electrica, companie ce recursese la serviciile firmei de avocatură la care lucra actualul preşedinte al PNL, Alina Gorghiu. „Îmi este greu să cred că nu-şi aduce aminte că în această tranzacţie nu a fost absolut ilegal”, a zis Dan Şova.
El a precizat că fosta societate de avocatură la care a lucrat a fost de trei ori controlată de către ANAF şi de trei ori de către Garda Financiară – ultimul control al Gărzii la cererea DNA, fără ca aceste instituţii să găsească lucruri în neregulă legate de contractele firmei.
Apoi Şova a contestat modul în care procurorul de caz a condus ancheta. „Nu e firesc ca cineva să îmi ceară reţinerea şi arestarea după ce îmi este refuzat accesul la dosar din septembrie. Mi se impută obstrucţionarea unei anchete începute în august 2014 pentru că aş fi distrus nişte harduri de calculator în 2010”, a constatat senatorul.
„Cum se poate apăra un om din pușcărie? Eu cred că dacă discutăm despre egalitate și posibilitatea de a se apăra, eu cred că un om poate face acest lucru doar în libertate. Vă cer să-mi dați posibilitatea să mă pot apăra ca un om liber și vă garantez că peste 2-3 ani când vom avea soluția în acest dosar, veți constata că nu ați greșit„, a conchis senatorul.