Potrivit unui comunicat de vineri al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, citat de agenţia Mediafax, preluarea Millennium Building Development SRL (MBD) de către omul de afaceri grec Ioannis Papalekas nu schimbă cu nimic decizia definitivă şi irevocabilă de demolare dată de Curtea de Apel Ploieşti, nici situaţia de periculozitate cauzată de lucrările executate în grabă şi cu materiale de slabă calitate şi nici pe cea de ilegalitate în care se află aceasta, urmare a anulării autorizaţiei de construcţie prin decizia irevocabilă a Curţii de Apel Suceava din 3 noiembrie 2010, a hotărârii CEDO din 10 aprilie 2012 şi a radierii intabulării din cartea funciară, operate în 27 septembrie 2011, de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti Sector 1.
Potrivit sursei citate, imobilul rămâne o clădire ridicată fără autorizaţie legală, care este radiată din cartea funciară, în prezent nebranşată la utilităţi, dar şi „periculoasă şi nefuncţională”, care trebuie demolată.
„Sunt sigur că bucureştenii şi concetăţenii noştri în general nu se mai lasă păcăliţi de cei care încearcă să cumpere şi să vândă suflete şi că vor şti să interpreteze ştirile despre aşa-zisa cumpărare a clădirii ilegale Cathedral Plaza aşa cum e: o ultimă zbatere a unui proiect monstruos, care încearcă să desfigureze faţa catedralei noastre, monument istoric şi arhitectonic de valoare naţională şi universală. Aştept ca autorităţile competente să pună în aplicare deciziile Justiţiei şi să ia măsurile administrative ce se cuvin pentru aducerea terenului în situaţia anterioară„, susţine Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Mitropolit Ioan Robu, citat în comunicat.
Totodată, reprezentanţii Arhiepiscopiei precizează că, în cazul în care „cineva s-a încumetat să preia MBD”, preluând în patrimoniu şi turnul Cathedral Plaza, a dobândit şi toate problemele legate de falsuri, acte ilegale şi corupţie.
„Vinovaţii rămân, cercetarea penală îşi urmează cursul firesc, iar hotărârile de demolare continuă să fie manifestarea de voinţă a unei puteri a Statului român, care trebuie să fie pusă în practică„, se mai arată în comunicat.
Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a anunţat anterior că prin decizia din 23 ianuarie dată de Curtea de Apel Ploieşti s-a dispus definitiv şi irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc.
Potrivit ARCB, dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere şi obţine protecţia legală prin demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială (de parc), a devenit o realitate juridică incontestabilă, prin rămânerea irevocabilă a sentinţei civile nr. 2520/2012, pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curţii de Apel Ploieşti, sentinţa civilă a fost confirmată ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia, au precizat reprezentanţii ARCB.
„Construirea fără autorizaţie valabilă, îndreptăţeşte la demolare şi corespunde unui interes public (…). De asemene, legiuitorul şi-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecţie menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât şi protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală şi în natură a prejudiciului produs”, s-a arătat în motivarea sentinţei civile nr. 2520/28.06.2012, citată într-un comunicat remis agenţiei Mediafax de ARCB.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, referitor la decizia instanţei care obligă edilul Capitalei să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, că aşteaptă să vadă „motivaţia” magistraţilor şi că va respecta legea.
Potrivit unui comunicat remis de Ţuca Zbârcea & Asociaţii (TZA), avocaţii Millennium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, decizia pronunţată de instanţa din Târgovişte nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate pentru că dezvoltatorul nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces.
„Hotărârea instanţei din Târgovişte nu dispune nicidecum demolarea Cathedral Plaza, ci obligă Municipiul la emiterea unui act prin care să iniţieze o procedură de desfiinţare. Astfel de acte au mai fost emise în trecut, nelegalitatea lor fiind evidentă raportat la necompetenţa Primarului General de a emite astfel de acte”, se arată în comunicatul TZA.
Avocaţii susţin că situaţia juridică a clădirii rămâne neschimbată, Millennium Building Development deţinând toate avizele şi autorizaţiile necesare, fapt ce nu permite iniţierea unor acţiuni de demolare.
„Reprezentanţii Millennium Building Development reamintesc că toate cererile de demolare a Cathedral Plaza au fost respinse până în prezent de către instanţele de judecată. Millennium Building Development rămâne deschisă unui dialog transparent, respingând orice tentative de inducere în eroare a presei şi opiniei publice”, se mai spune în comunicat.
În 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmboviţa a decis: „Admite cererea formulată de reclamanţii Bor Iuliana, Dudac Mihaela şi Arhiescopia Romano-Catolică Bucureşti, pârât fiind primarul municipiului Bucureşti şi în consecinţă: Obligă pe pârât să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situat în Bucureşti, str. General Berthelot nr.11 – 15, sector 1 şi respectiv str. Luterană, nr.15 şi 15A, sector 1 – realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primăria sectorului 1 Bucureşti. Dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif”.
Proiectul legat de construirea Cathedral Plaza, care aparţine Millennium Building Development, a început în 1998, construcţia fiind finalizată în 2011. Potrivit dezvoltatorului, investiţia s-a ridicat la 60 de milioane de euro.