Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru Pace şi simbol al luptei împotriva apartheidului, a murit. Decesul lui a fost confirmat într-un comunicat emis de preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.
„Este încă un capitol de doliu în despărţirea naţiunii noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat moştenire o Africă de Sud eliberată”, a spus el.
Desmond Tutu, cleric şi teolog, activist pentru drepturile omului, a primit premiul Nobel pentru Pace în 1984. El a mai fost propus pentru a primi distincţia în 1981, 1982 şi 1983.
Comitetul de selecţie Nobel a dorit să recunoască un sud-african şi a considerat că Tutu este o alegere mai puţin controversată, la acea vreme, decât Nelson Mandela sau Mangosuthu Buthelezi.
În luna decembrie a anului 1984, Tutu a participat la ceremonia de la Oslo, înainte de a reveni acasă. Banii obţinuţi odată cu medalia Nobel i-a împărţit cu familia sa, cu echipa SACC (South African Council of Churches), şi un fond de burse pentru sud-africanii aflaţi în exil.
El a fost al doilea suc-african laureat al premiului, după Albert Luthuli în 1960.
Guvernul din Africa de Sud şi presa centrală au minimalizat subiectul sau au adus critici, în timp ce Organisation of African Unity a salutat alegerea ca reprezentând sfârşitul iminent al apartheidului.
Tutu a fost episcop de Johannesburg între anii 1985 şi 1986, apoi arhiepiscop de Cape Town, din 1986 până în 1996, în ambele cazuri fiind primul african de culoare care a deţinut aceste funcţii.
Din punct de vedere teologic, el a căutat să contopească ideile din teologia africană şi cea a persoanelor de culoare.
Tutu – născut pe 7 octombrie 1931 – a fost, în urmă cu mai bine de două decenii, diagnosticat cu cancer la prostată.
La începutul anului 2018, a anunţat că renunţă la rolul de ambasador al ONG-ului britanic Oxfam, pătat de un scandal sexual.