„Sfânta Lumină a Învierii va fi oferită credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului! Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, are consacrată o slujbă specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Învierii Domnului, esența credinței creștine. Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, […] în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști„, anunţă Arhiepiscopia Tomisului.
Repetarea slujbei de Înviere este o decizie fără precedent în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Accesul în biserici nu este permis pentru credincioşi pe parcursul stării de alertă, aceştia având posibilitatea să asiste la slujbă doar din curtea bisericii, cu păstrarea distanţei de siguranţă şi cu respectarea măsurilor de igienă.
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu este la prima încălcare a regulilor. Recent, acesta i-a împărtăşit pe credincioşi cu aceeaşi linguriţă, în condiţiile în care Sfântului Sinod al BOR decisese să amâne o perioadă săvârşirea acestui ritual până când Bisericile ortodoxe vor ajunge la un acord.
Potrivit anunţului postat pe Facebook, în noaptea de 26 spre 27 mai, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, cedincioşii fiind chemaţi să primească Lumina Învierii.
Totodată, credincioşilor li se recomandă să ţină un post de trei zile, în zilele de 24, 25 și 26 mai. În acest răstimp, credincioșii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtășanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai.
Joi, 28 mai, când se prăznuieşte Înălțarea Domnului şi este ziua pomenirii eroilor, preoții pot pomeni în cimitire pe cei adormiți precum la Paștele Blajinilor.