„Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa şi de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură împotriva sentinţei penale nr.84/P din 06 iunie 2019 a Curţii de Apel Constanţa, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie”, se arată în sentința instanței supreme.
De asemenea, decizie de achitare au primit şi restul inculpaţilor în acest dosar, motivate însă de prevederea potrivit căreia „fapta nu este prevăzută de legea penală”. În dosar au mai fost judecaţi Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Stere Beca şi Ştefan Aurelia, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului.
Citeşte şi: Ultima oră în dosarul lui ÎPS Teodosie: un procuror solicită închisoare cu suspendare
Potrivit deciziei instanţei, arhiepiscopul a fost achitat deoarece fapta de care a fost acuzat nu există. Mai mult decât atât, magistraţii au respins şi acţiunea civilă împotriva lui Teodosiu.
“Trebuie să constatăm că lucrurile lui Dumnezeu nu sunt cuprinse de întuneric. Am crezut în Dumnezeu căruia m-am încredinţat cu slujirea mea la care m-a chemat, am crezut în justiţie şi iată că rezultatul este pe măsură. Ştiam că cele pentru care eram cercetat nu există ceea ce s-a dovedit şi în final. Păcat de atâta osteneală a celor ce au întors pe faţă şi pe dos toate acele declaraţii, acuzaţii”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
Arhiepiscopul a declarat faptul că se roagă pentru cei care păzesc dreptatea în credinţă, lumină şi dragoste de oameni.
“Mulţumesc lui Dumnezeu şi mă rog pentru toţi cei ce păzesc dreptatea în această ţară, să aibă mereu credinţă, lumină şi dragoste de oameni, să restabilească adevărul în orice împrejurare. Le mulţumesc pentru că au fost oameni de omenie, cum i-am văzut, aşteptând acolo în sală la toate cazurile, când s-au arătat cu răbdare, cu înţelepciune, cu grijă faţă de oamenii vârstnici, faţă de cei ce nu auzeau. Am văzut nişte oameni care se aplecau la suferinţele oamenilor şi căutau să pună dreptatea în lumină”, a mai transmis Arhiepiscopul Tomisului.
Acuzaţiile DNA
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2010-2016, Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisui, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentt declaraţii false cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.
În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat faptul că folosesc anumite suprafeţe agricole, peste 300 de hectare, situate în zona denumită „Ferma 3” , având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/”vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.
Mai mult decât atât, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu, printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectiveşe parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaâie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.
Potrivit DNA, faptele au rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţa unică, totalizând 1.392.964 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei.
APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.