Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, despre agheasmă: O persoană care fumează nu poate bea, ”pentru că e mai rău ca un păgân”

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului spune că fumatul e mai păcătos chiar și decât băutura și ar trebui ca fumătorii să renunțe pentru totdeauna.
Filip Stan
06 ian. 2024, 20:33
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, despre agheasmă: O persoană care fumează nu poate bea, ”pentru că e mai rău ca un păgân”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a vorbit la Radio Dobrogea despre rânduieli care trebuie respectate la început de an. Întrebat dacă este bine că fie citite acasă moliftele Sfântului Vasile, preotul a răspuns: „Doamne fereşte! Au citit unii şi au înnebunit!”. El a vorbit şi despre apa sfinţită de Bobotează, spunând că din această agheasmă nu pot bea „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie”, dar nici fumătorii, dar şi despre faptul că „nu s-ar cuveni” relaţiile trupeşti dintre soţi după Bobotează, cât timp se ia agheasma mare.

Întrebat, cu două zile înainte de Bobotează, într-o emisiune la Radio Dobrogea, dacă este bine ca un credincios să citească acasă Moliftele Sfântului Vasile, ÎPS Teodosie a răspuns: „Doamne fereşte! Au citit unii şi au înnebunit!”.

Mesaje de Sfântul Ion 2024! Cele mai frumoase urări pentru sărbătoriții zilei. Nu vei da greș

Moliftele Sfântului Vasile sunt cunoscute, în rânduiala bisericească, drept rugăciuni de exorcizare care ajută „celor demonizaţi, biruiţi de diavol”. Rugăciunile sunt blesteme adresate diavolului care bântuie un suflet, în mod vizibil chinuit.

Preotul a făcut referire şi la rânduieli legate de sărbătoarea Bobotezei, care trebuie respectate. Astfel, el a spus că „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie” nu pot bea agheasma sfinţită de Bobotează, dar o pot lua şi aduce acasă. De asemenea, nici fumătorii nu trebuie să bea din aceasta.
Despre o persoană care fumează, el spune că aceasta nu poate lua agheasmă „nici mare, nici mică, nici anafură, pentru că e mai rău ca un păgân” . Teodosie a vorbit şi despre prietenia dintre o fată şi un băiat care este fumător: „Nu este bine! Să-l convingă, dacă vrea prietenia, să se lase de fumat”.
Prelatul mai spune că „nu s-ar cuveni” relaţiile trupeşti dintre soţi după Bobotează, cât timp se ia agheasma mare. În ceea ce priveşte creştinii care ascund unele păcate la spovedanie, Teodosie spune că „nu li se iartă, dacă e vorba să se împărtăşească se osândesc foarte mult”.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, despre agheasmă
El a fost întrebat şi dacă se face parastas în lăcaşurile de cult dacă Sfântul Ioan este duminica. „Nu se fac parastase când Sfântul Ioan este duminica pentru că se cinsteşte învierea Domnului”, a răspuns Teodosie.

În ceea ce priveşte anafura, el spune că aceasta nu se aruncă, ci, „dacă a mucegăit, o ardem”. Cât despre vinul folosit pentru împărtăşanie, Teodosie afirmă: Nu se foloseşte la sfânta împărtăşanie vin din comerţ”. Întrebat dacă omul poate afla fericirea pe pământ, el a răspuns: „O iluzie, poate, da. Fericirea nu. Nu există fericire pe pământ”.

Preşedintele AUR, George Simion, la slujba de Bobotează oficiată de ÎPS Teodosie, la Constanţa: Prea mult a fost rău românilor. În anul 2024 va fi, în sfârşit, bine!

Preşedintele AUR, George Simion, a participat sâmbătă la slujba de Bobotează oficiată de ÎPS Teodosie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
”Astăzi se sfinţesc apele, fiind o zi în care trebuie să separăm răul de bine. Prea mult a fost rău românilor. În anul 2024 va fi, în sfârşit, bine! Apele sfinţite să spele tot răul din lume, să ne ajute să ne regăsim credinţa şi să ne întărească în convingerile noastre. Să ne dea puterea de a merge mai departe, de a lupta pentru ceea ce este drept şi de a ne păstra unitatea şi solidaritatea”, a transmis George Simion, potrivit AUR.

Citește și Ce este strict interzis să faci până la Bobotează. Vei avea ghinion dacă nu respecți aceste reguli

Preşedintele AUR a subliniat că, la Constanţa, la fel ca peste tot în România, oamenii sunt calzi şi primitori. ”Aceasta este forţa noastră, aceasta este esenţa poporului român. Să ne păstrăm aceste valori, să ne păstrăm ospitalitatea şi bunătatea. Să ne păstrăm credinţa şi să ne unim în rugăciune, astăzi, de Bobotează, pentru a cere binecuvântarea şi protecţia Domnului”, a adăugat acesta.

George Simion, alături de mii de credincioşi, a mers alături de ÎPS Teodosie în Procesiunea de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, acolo unde Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de Sfinţire Mare a Apei.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?