Arhiepiscopul Tomisului a adus Sfânta Lumină din largul Mării Negre. Ovidiu Lipan Ţăndărică a bătut toaca în fruntea procesiunii

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a adus Sfânta Lumină din largul Mării Negre pe care o purtat-o în procesiune din Portul Tomis până la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
Filip Stan
01 mai 2021, 23:51
Arhiepiscopul Tomisului a adus Sfânta Lumină din largul Mării Negre. Ovidiu Lipan Ţăndărică a bătut toaca în fruntea procesiunii

UPDATE: Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a adus Lumina Sfântă de pe mare, în Portul Tomis, iar apoi a mers în procesiune până la Catedrala Arhiepiscopală. Acesta a adus sâmbătă seara din largul Mării Negre. Şalupa cu înaltul ierarh a sosit în Portul Turistic Tomis. Mii de persoane sunt la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel la slujba de Înviere. Lumea nu respectă măsurile de distanţare socială.

„Şi în anul 2021 la Sfintele Paşti a venit Lumina din cer la Ierusalim. A ajuns aici la noi pe mare cum a ajuns acum aproaope 2000 de ani cu Sfântul Andrei. Sfântul Andrei se bucură acum din cer că îi păstrăm Lumina pe care a dus-o din Ţara Sfântă de la Mirmântul Domnulu, noi toiţi avem nevoie de această Lumină. Aceaata e sfinţenia cea mare, aceasta e bucuria pentru Lumina învierii Domnului alungă întunericul”, a spus IPS Teodosie, când a coborât din şalupă.

În fruntea procesiunii s-a aflat Ovidiu Lipan Ţăndărică. Acesta a bătut la toacă.

Apoi, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a plecat în procesiune fiind însoţit de mai mulţi preoţi, către Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. În procesiune s-au aflat peste 100 de persoane.
La slujba de Înviere participă mii de persoane. În acest an sunt mai mulţi oameni compativ cu anii trecuţi, iar slujba este transmisă lângă un ecran aflat lângă scenă.

În jurul orei 23.55, IPS Teodosie a oferit credincioşilor Lumina Sfântă, iar de la miezul nopţii a început oficierea Canonului Învierii, urmat de săvârşirea Sfintei Liturghii.

Arhiepiscopul Tomisului va aduce sâmbătă, 1 Mai,  sfânta Lumină din largul Mării Negre pe care o va purta în procesiune din Portul Tomis până la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, unde va fi oferită credincioşilor la ora 23.45.

Apoi, de la ora 24.00, arhiepiscopul va oficia Canonul Învierii, urmat de săvârşirea Sfintei Liturghii.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie: „Vă invit la Înviere, la malul mării! Veniţi câţi doriţi, este loc pentru toţi!”

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că, la fel ca şi în anii trecuţi, şi anul acesta, de Paşte, sfânta lumină va veni de la Ierusalim. Aceasta va ajunge la tomitani cu o barcă pe apă, în Portul Tomis, după care IPS le va vorbi credincioşilor despre cum a venit Apostolul Andrei cu lumina.

Paşte 2021. Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim. Reguli pentru noaptea de Înviere
Imediat după aceea, va avea loc procesiunea spre Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Lumina se va da la ora 23.45, iar slujba se va ţine afară, în aer liber. Pe această cale, IPS Teodosie îi îndeamnă pe credincioşi să vină să se împărtăşească, să ia lumină, dar să respecte, în acelaşi timp, măsurile de siguranţă, mai ales că spaţiul este suficient de mare în această zonă.

„Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere, la malul mării, veniţi câţi doriţi, pentru că este loc pentru toţi! În plus, este posibil să se instaleze şi un ecran afară, pentru a fi urmărită slujba. Ne aflăm în preajma celei mai mari sărbători, a Paştelui. Sigur că această sărbătoare este precedată de săptămâna în care petrecem deniile şi sfintele liturghii din perioada aceasta, iar vineri este zi de post negru şi fără nicio liturghie. Iată, pentru sărbătoarea Paştelui, ca în fiecare an, vom avea parte de sfânta lumină, adusă de la Ierusalim, prin purtarea de grijă a Patriarhiei Române. Paştele este cea mai mare sărbătoare, pentru că este împlinirea noastră. Prin sărbătoarea aceasta, ne izbăvim, iar în fiecare an se înnoieşte sărbătoarea. Trebuie să precizez că sărbătorile religioase nu sunt comemorări, ci sunt trăiri intense ale momentelor mântuitoare. Apogeul momentului de Înviere este tocmai această sărbătoare, care a fost pregătită din vechime. A existat Paştele iudeilor, iar în anul când Iisus a fost răstignit, a pătimit şi a murit, Paştele începea chiar de joi sau vineri seara. Noi, ortodocşii avem întotdeauna Paştele după Paştele iudeilor, după echinocţiul de primăvară şi după lună plină. Iată, nouă ne vine sărbătoarea din cer, pentru că aducem sfânta lumină de la Ierusalim şi o dăruim credincioşilor. Această sfântă lumină este harul în care s-a îmbrăcat Hristos, după Înviere, este energia dumnezeiască prin care noi luăm arvuna vieţii celei veşnice. De aceea, ne şi salutăm cu cel mai frumos salut «Hristos a Înviat!» şi ni se răspunde cu «Adevărat a Înviat!». Totodată, sărbătoarea Paştelui este sărbătoarea păcii şi a dragostei, şi a bucuriei”, a precizat Înaltpreasfinţitul.

Pentru că anul acesta, la fel ca şi în 2020 nu va putea merge în penitenciare, IPS Teodosie a vorbit şi despre deţinuţi. El a spus că mulţi dintre ei se deschideau, atunci când îi vizita, în taina spovedaniei. Mai mult decât atât, unii deţinuţi L-au cunoscut acolo pe Iisus. „Dragi credincioşi din penitenciare, să nu vă socotiţi osândiţi la moarte! Unii dintre voi sunt închişi pe nedrept, dar, bucuraţi-vă, căci şi Iisus şi apostolii Săi au fost închişi pe nedrept. Aveţi ocazia să vă îndreptaţi! Împacaţi-vă cu cei ce v-au supărat! Noi vă pomenim mereu, eu vă îmbrăţişez ca un părinte! Hristos a Înviat pentru toţi cei din penitenciar!”, este mesajul transmis de IPS Teodosie. 

Duminică, în prima zi de Paşte, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulaţie internaţională, simbolizare a universalităţii creştinismului.

După slujbă, la ora 13.30, în parcul catedralei, va avea loc tradiţionalul Concert pascal susţinut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. Apoi, ierarhul va oferi celor prezenţi ouă roşii, cozonac şi vin.

Paşte 2021. Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim LIVE VIDEO

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Gabriel Cotabiță a decedat la vârsta de 69 de ani
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni