Conducerea administrativă a Parlamentului caută soluţii de a suplimenta numărul de scaune din sala în care se desfăşoară şedinţele plenului reunit.
Aula Camerei are doar 512 locuri, insuficiente pentru cei 588 de senatori şi deputaţi aleşi pe 9 decembrie.
Astfel, la Camera Deputaţilor se caută variante pentru rezolvarea acestei situaţii şi a fost chemat chiar arhitectul general care „să gândească soluţii”.
La Senat ar mai fi nevoie de 30 de fotolii pentru noii aleşi, în sală fiind în prezent doar 142 de fotolii, iar în sala Camerei Deputaţilor, unde se desfăşoară şedinţele plenare ale Parlamentului, ar trebui amplasate 80 de scaune în plus.
Arhitectul Anca Petrescu trebuie să avizeze suplimentarea numărului de fotolii şi modificările care vor trebui făcute, însă pentru aceasta este nevoie şi de aprobare de la pompieri. Potrivit arhitectului, este posibil să fie schimbată chiar şi configuraţia sălilor.
„Este o sarcină foarte dificilă. Noi deja de vreo două săptămâni am început studiile pentru a vedea care este soluţia optimă. Facem studii pe calculator, pe machetă, pentru că ne-a surprins şi pe noi această schimbare a numărului de parlamentari. Este nevoie şi de avizul pompierilor, pentru că sunt săli şi aşa aglomerate, care deja aveau un număr foarte mare de scaune. S-ar putea chiar să se schimbe configuraţia sălii. Cu fotolii pe lateral nu putem schimba mare lucru, vorbim acum şi de sala Camerei Deputaţilor„, a spus Anca Petrescu, la România TV, precizând că se ia în calcul chiar şi montarea unor corpuri cu patru sau cinci locuri, pentru a se câştiga spaţiu.
Potrivit Mediafax, soluţiile identificate până acum sunt următoarele: fie să se pună scaune în plus în plen, fie ca unii parlamentari să fie urcaţi la balcoane. Cea de-a doua variantă ar presupune şi adaptări la sonorizarea sălii şi la dotarea cu microfoane pentru aleşii care vor dori să ia cuvântul în dezbateri.
Însă, o rezolvare nu va trebui găsită doar pentru sala de plen a Camerei Deputaţilor, în care se ţin de regulă şedinţele reunite ale celor două Camere legislative.
Multe dintre sălile comisiilor permanente vor fi neîncăpătoare pentru numărul de membri, având în vedere că şi până acum în cazul unor comisii, pentru şedinţele cu mai mulţi invitaţi sau în cazul reunirii într-o şedinţă a mai multor comisii, erau uneori probleme în privinţa spaţiului, astfel că se cautau săli ceva mai mari în care să se desfăşoare lucrările.
La Palatul Parlamentului se caută soluţii rapide cel puţin pentru sala de plen, având în vedere că prima şedinţă comună va avea loc la învestirea noului Cabinet, care ar urma să aibă loc până la sfârşitul anului.