Perchezițiile au avut loc în cadrul unei investigații privind presupusa spălare de bani și evaziune fiscală din 2013 până în 2019, potrivit presei italiene. Chantal Frigerio, o avocată care îl reprezintă pe Cirillo, arhitectul care a proiectat palatul lui Putin de la Marea Neagr, a spus că ancheta este „într-un stadiu incipient”, însă a refuzat să dea mai multe detalii.
În luna februarie, oficialii italieni au percheziţionat vila de lângă Brescia a arhitectului italian în vârstă de 63 de ani, de unde au confiscat lucrări ale unor artiști precum Pablo Picasso, Paul Cézanne, Vasyl Candinsky, Giorgio de Chirico și Lucio Fontana. Aceste opere de artă erau înregistrate de autorități, așa cum prevede legea italiană. De asemeneas, a fost confiscat și un elicopter privat al lui Cirillo.
Cirillo s-a născut în Italia, apoi s-a mutat în Rusia, unde a stabilit relații cu oameni de afaceri influenți, inclusiv cu omul de afaceri iordaniano-rus Ziad Manasir. El însuși a rfecunoscut că a implementat proiecte pentru 43 de miliardari și companii ruse, inclusiv Gazprom. Avocații săi susțin că arhitectul și-a primit veniturile pe o perioadă de șase ani în Rusia și nu ar trebui să plătească impozite în Italia.
Palatul lui Putin: Ce se știe despre el
Fundația Anticorupție (FBK) a opozantului rus Alexei Navalnîi a publicat o anchetă asupra palatului președintelui Vladimir Putin, de lângă Gelendzhik. FBK susține că reședința de 68 de hectare a fost construită în 2010, la un cost de aproximativ de un miliard de dolari. Pe teritoriul său se află un Palat de Gheață subteran, o biserică, un pod de 80 de metri, dar şi un tunel care face legătura între palat şi mare.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a numit filmul despre reședința lui Putin „prostii” și „frauda” lui Navalnîi. Totuşi, în câteva zile, filmul lui Navalnîi a avut 50 de milioane de vizualizări pe YouTube.