impactnews.ro vă prezintă fragmente din presa anului 2000, bucăţi din istorie care nu au apucat să devină „nemuritoare” pe internet.
Evenimenul Zilei publica pe 22 iulie 2000 un articol în care era prezentată decizia Tribunalului Bucureşti cu privire la dosarul în care era implicat Botezatu. Judecătorii Tribunalului Bucureşti îl condamnaseră la trei ani de închisoare.
În cazul SANCA, instanţa a decis: Botezatu, trei ani de închisoare
„Tribunalul Bucureşti a hotărât ieri întemniţarea imediată a lui Cătălin Botezatu şi a altor cîţiva membri ai lotului S.AN.C.A. în urma condamnării acestora la pedepse cuprinse între 3 şi 6 ani de închisoare.
Potrivit deciziei judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, Cătălin Botezatu a primit 3 ani de închisoare pentru folosirea creditelor şi bunurilor societăţii „Alcrev Impex” SRL în interes propriu.
Prietenul său Alexandru Răducanu a fost condamnat la 6 ani închisoare pentru înşelăciune. În acelaşi dosar, Tribunalul Bucureşti i-a mai condamnat şi pe Mirela Fako, fostă directoare la Bancorex, la 10 ani închisoare pentru abuz în serviciu, pe Constantin Botezatu, tatăl lui Cătălin, la 2 ani închisoare pentru înşelăciune şi pe Decebal Ulea, fost jurist al S.AN.C.A. la 2 ani închisoare pentru folosirea creditelor şi bunurilor în interes propriu. Pedepsele ultimilor doi au fost graţiate.
Tribunalul Bucureşti i-a achitat în schimb, pe Mihai Ştreangă şi pe Marin Jenică, care fuseseră acuzaţi de folosirea creditelor şi bunurilor societăţii. La rîndul său şi Grigore Maimuţ, implicat în mai muite afaceri legate de Bancorex, a fost achitat în afacerea S.AN.C.A.
Totodată instanţa i-a obligat pe cei opt acuzaţi la plata în solidar cu societatea „Alcrev Imprex” SRL, a 19.219.000.000 de lei, sumă care reprezintă credite şi dobînzi neachitate, urmînd ca plata să fie făcută către AVAB.
În acelaşi timp, Răducanu mai este obligat la plata a 11.975.671.000 lei, reprezentînd credite şi dobînzi către Bankcoop. Cătălin Botezatu şi Alexandru Răducanu sînt obligaţi, de asemenea, la plata a 13.964.750.000 iei către Bankcoop. Instanţa mai dispus menţinerea sechestrului asiguratoriu asupra fermei Malu din Ialomiţa şi asupra sediului societăţii „Alcrev”, din strada Mihai Erninescu din Bucureşti.
Sentinţa Tribunalul Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, în zece zile de la pronunţare”