Ariile protejate din România, în pericol: Avizul experţilor va deveni consultativ, şi nu obligatoriu

Ministerul Mediului vrea să modifice ordonanţa privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, transformând avizul administratorului/custodelului ariei protejate din obligatoriu în consultativ.
Cristina Dinu
23 aug. 2013, 16:07
Ariile protejate din România, în pericol: Avizul experţilor va deveni consultativ, şi nu obligatoriu

Potrivit National Geographic România, s-ar anihila, astfel rolul consiliilor ştiinţifice ale parcurilor. Acestea sunt alcătuite din specialişti din mai multe domenii, precum geologi, ecologi, arhitecţi şi biologi, şi au reuşit să blocheze sute de proiecte care ar fi dăunat grav mediului, precum defrişări sau captări neecologice ale râurilor.

„Sunt n exemple de dezastre oprite de consiliile ştinţifice, prin neavizare, am putea scrie o carte despre asta”, spune Mircea Vergheleţ, preşedintele Asociaţiei Administraţiilor de Arii Protejate din România, potrivit natgeo.ro.

La articolul 28, alineatul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(10) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes naţional şi comunitar, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi obţin avizul consultativ al administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.”

Articolul original este acesta:

„(10) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi ţin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.

Prin urmare, autorităţile de mediu nu vor mai fi obligate să ţină seama de experţi.

Ministerul Mediului transmite în nota de fundamentare că „transformarea avizului administratorului/custodelui din
aviz obligatoriu în aviz consultativ se realizează în vederea scurtării procedurii de analiză şi aprobare a proiectelor/planurilor privind dezvoltarea durabilă a comunităţilor din perimetrul ariilor naturale protejate”.

Asociaţiile pentru protecţia mediului protestează, însă, împotriva modificării ordonanţei şi cer menţinerea avizului administratorului/custodelui drept obligatoriu.

„În nota de fundamentare se precizează că administratorii / custozii de arii naturale protejate au fost informaţi şi consultaţi cu privire la Proiectul de modificare. În realitate, acestea nu au fost informate şi consultate în mod direct„, spune organizaţia de protecţia mediului Agent Green, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului, Rovana Plumb.

„Elementul nou şi esenţial în acest proiect îl reprezintă transformarea avizului administratorului / custodelui din obligatoriu în consultative. Considerăm această iniţiativă drept neadecvată, nefundamentată şi abuzivă. Intenţia pur politică a ministerului de a reduce puterea administratorilor / custozilor este evidentă prin această sugestie de modificare, iar consecinţele negative pentru ariile naturale protejate ar începe să apară imediat şi iremediabil. Ne-am fi aşteptat la o asemenea iniţiativă care ar favoriza interese economice cu dezvoltare de proiecte aberante în arii naturale protejate la ministerul Economiei şi nu de la cel al Mediului”, mai transmite Agent Green.

Scopul principal al înființării ariilor naturale protejate este conform legii și trebuie să rămână și în realitate, conservarea patrimoniului natural, nu dezvoltarea durabilă a comunităţilor din perimetrul ariilor naturale protejate așa cum este motivat în nota de fundamentare. Aceasta din urmă este importantă, însă nu trebuie promovată cu orice preț și prioritatea trebuie să fie conservarea”, subliniază Agent Green.

Şi WWF România protestează împotriva modificării ordonanţei. „Prin acest proiect de ordonanță, instituția dumneavoastră (Ministerul Mediului, n.r.) creează vădit pârghii legislative pentru aprobarea în masă a planurilor/proiectelor/activităților din ariile naturale protejate, indiferent de impactul pe care acestea îl pot genera, anihilând în totalitate puterea de decizie a administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate în ceea ce privește dezvoltarea economică în arii protejate. De asemenea, se creează un cadru legislativ periculos, care va permite desființarea abuzivă a ariilor naturale protejate”, transmite WWF România într-o scrisoare către Ministerul Mediului.

Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.49/2011 este supus consultării publice. Puteţi citi modificările aduse ordonanţei AICI.

Eventualele propuneri/opinii/sugestii pot fi transmise în termen de 10 zile de la data publicării (19.08.2013), până în data de 28.08.2013, la MMSC – Direcţia Managementul Ariilor Naturale Protejate, persoana de contact Anca Crăciunaş, Tel/Fax: 021/316 02 87, adresa de e-mail: [email protected] .

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile și în România. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Se schimbă banii în România. Trecem de la Leu la bancnotele Euro. Germanii au anunțat acum
Playtech.ro
Boboteaza 2025: Când se pune busuiocul sub pernă și ce semnificații are acest obicei
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu schiurile pe pârtia de BMW?"
wowbiz.ro
Carmen Harra, previziuni șocante pentru 2025: „Apar extratereștri, tot felul de obiecte în aer”. Ce a mai prezis clarvăzătoarea | EXCLUSIV
Spynews
Daiana și Dani de la Mireasa, sezonul 7, imagini înduioșătoare alături de fiul lor. Au petrecut prima dată sărbătorile în noua formulă / FOTO
Spynews
Ce este cafeaua suedeză! Activează creierul și te scapă de oboseală
Evz.ro
Primele facturi pentru încălzire, uriașe. Cât au de plătit bucureștenii
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Vești proaste pentru proprietarii de apartamente, case și terenuri în 2025! Cu cât va crește impozitul și ce presupune sistemul e-Proprietatea
Cancan.ro
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bucurie totală pentru Călin Georgescu. Anunțul fulger de la avocați: E unanim recunoscut!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Autoritățile americane avertizează asupra riscului atacurilor de tip imitație cu vehicule
MediaFlux
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei