Ariile protejate din România, în pericol: Avizul experţilor va deveni consultativ, şi nu obligatoriu

Ministerul Mediului vrea să modifice ordonanţa privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, transformând avizul administratorului/custodelului ariei protejate din obligatoriu în consultativ.
Cristina Dinu
23 aug. 2013, 16:07
Ariile protejate din România, în pericol: Avizul experţilor va deveni consultativ, şi nu obligatoriu

Potrivit National Geographic România, s-ar anihila, astfel rolul consiliilor ştiinţifice ale parcurilor. Acestea sunt alcătuite din specialişti din mai multe domenii, precum geologi, ecologi, arhitecţi şi biologi, şi au reuşit să blocheze sute de proiecte care ar fi dăunat grav mediului, precum defrişări sau captări neecologice ale râurilor.

„Sunt n exemple de dezastre oprite de consiliile ştinţifice, prin neavizare, am putea scrie o carte despre asta”, spune Mircea Vergheleţ, preşedintele Asociaţiei Administraţiilor de Arii Protejate din România, potrivit natgeo.ro.

La articolul 28, alineatul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(10) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes naţional şi comunitar, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi obţin avizul consultativ al administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.”

Articolul original este acesta:

„(10) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi ţin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.

Prin urmare, autorităţile de mediu nu vor mai fi obligate să ţină seama de experţi.

Ministerul Mediului transmite în nota de fundamentare că „transformarea avizului administratorului/custodelui din
aviz obligatoriu în aviz consultativ se realizează în vederea scurtării procedurii de analiză şi aprobare a proiectelor/planurilor privind dezvoltarea durabilă a comunităţilor din perimetrul ariilor naturale protejate”.

Asociaţiile pentru protecţia mediului protestează, însă, împotriva modificării ordonanţei şi cer menţinerea avizului administratorului/custodelui drept obligatoriu.

„În nota de fundamentare se precizează că administratorii / custozii de arii naturale protejate au fost informaţi şi consultaţi cu privire la Proiectul de modificare. În realitate, acestea nu au fost informate şi consultate în mod direct„, spune organizaţia de protecţia mediului Agent Green, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului, Rovana Plumb.

„Elementul nou şi esenţial în acest proiect îl reprezintă transformarea avizului administratorului / custodelui din obligatoriu în consultative. Considerăm această iniţiativă drept neadecvată, nefundamentată şi abuzivă. Intenţia pur politică a ministerului de a reduce puterea administratorilor / custozilor este evidentă prin această sugestie de modificare, iar consecinţele negative pentru ariile naturale protejate ar începe să apară imediat şi iremediabil. Ne-am fi aşteptat la o asemenea iniţiativă care ar favoriza interese economice cu dezvoltare de proiecte aberante în arii naturale protejate la ministerul Economiei şi nu de la cel al Mediului”, mai transmite Agent Green.

Scopul principal al înființării ariilor naturale protejate este conform legii și trebuie să rămână și în realitate, conservarea patrimoniului natural, nu dezvoltarea durabilă a comunităţilor din perimetrul ariilor naturale protejate așa cum este motivat în nota de fundamentare. Aceasta din urmă este importantă, însă nu trebuie promovată cu orice preț și prioritatea trebuie să fie conservarea”, subliniază Agent Green.

Şi WWF România protestează împotriva modificării ordonanţei. „Prin acest proiect de ordonanță, instituția dumneavoastră (Ministerul Mediului, n.r.) creează vădit pârghii legislative pentru aprobarea în masă a planurilor/proiectelor/activităților din ariile naturale protejate, indiferent de impactul pe care acestea îl pot genera, anihilând în totalitate puterea de decizie a administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate în ceea ce privește dezvoltarea economică în arii protejate. De asemenea, se creează un cadru legislativ periculos, care va permite desființarea abuzivă a ariilor naturale protejate”, transmite WWF România într-o scrisoare către Ministerul Mediului.

Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.49/2011 este supus consultării publice. Puteţi citi modificările aduse ordonanţei AICI.

Eventualele propuneri/opinii/sugestii pot fi transmise în termen de 10 zile de la data publicării (19.08.2013), până în data de 28.08.2013, la MMSC – Direcţia Managementul Ariilor Naturale Protejate, persoana de contact Anca Crăciunaş, Tel/Fax: 021/316 02 87, adresa de e-mail: [email protected] .

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul german care va deschide o nouă fabrică în România. Vor fi 1500 de locuri de muncă, investiția e de sute de milioane de euro
Capital.ro
Aceste anvelope trebuie schimbate! Toți șoferii sunt obligați. Risc de derapaj
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Manelistul Jador, gest controversat la un concert. S-a filmat când dădea bani publicului. „Dacă îi muncea, nu îi mai arunca” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Regula celor 5 secunde. Sfaturi de la experți pentru a rezolva conflictele în cuplu
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
'Ăla-i amantul tău?' Ilie Năstase și Ioana, mega-scandal în fața blocului: 'Te-am văzut'😱
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Simona Halep a făcut anunțul despre copil: Acesta este viitorul pe care mi-l doresc!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Cutremur de 7,2 Magnitudine Loveste Coasta de Est a Peninsulei Kamceatka din Rusia: Alertă de Tsunami Emitată
MediaFlux
SECRETUL lui DONALD TRUMP! S-a AFLAT de ABIA ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...