Mai mulţi lideri ai fostului PDL au fost vehiculaţi în aceste zile ca potenţiali înlocuitori ai lui Vasile Blaga: liderul de la Arad, Gheorghe Falcă, prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu şi Gheorghe Flutur, dar şi europarlamentarul Daniel Buda.
Alegerea va ţine cont de susţinerea pe care aceştia o au în teritoriu. În plus, un cuvânt important îl va avea Vasile Blaga, fostul lider al PDL, care a anunţat că, deşi rămâne membru simplu în partid, doreşte să contribuie la păstrarea unităţii echipei liberale, transmite News.ro.
După anunţul lui Vasile Blaga că demisionează de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au început o cursă contra cronometru pentru găsirea înlocuitorului în fruntea partidului.
Aceştia invocă articoul 160 din Statutul noului PNL, care prevede că actuala conducere a partidului este bicefală. Şi atrag atenţia că orice modificare a Statutului presupune convocarea Convenţiei Naţionale, care ar duce la conflicte în interiorul partidului, între cele două aripi, dar şi la ieşirea din logica de campanie electorală, care ar trebui să îi preocupe pe toţi liderii de filiale, în această perioadă de precampanie.
În plus, potrivit acestora, există riscul ca orice modificare la Statut, în absenţa înregistrării la Tribunal, să fie atacată, în campania electorală, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare.
Deşi foştii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copreşedinte PNL să rămână vacant, varianta ca Alina Gorghiu să fie împuternicită să continue singură la conducerea partidului este susţinută de liberali şi promovată, prin declaraţii publice, atât de vicepreşedintele Eugen Nicolăescu cât şi de liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.
La întâlnirea de sâmbătă sunt aşteptaţi principalii lideri din fostul PDL. În cursul serii, este programată şi o discuţie cu liderii organizaţiilor judeţene, care au fost convocaţi să vină la Bucureşti pentru a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la situaţia din partid.
Sâmbătă este aşteptată o decizie, cu atât mai mult cu cât în partid sunt deja voci care spun că situaţia copreşedinţiei partidului trebuie închisă cât mai repede. Europarlamentarul Theodor Stolojan atrăgea atenţia într-o intervenţie la RFI că liberalii trebuie să desemneze foarte urgent al doilea copreşedinte al partidului, precizând că un preşedinte unic ar crea tensiuni emoţionale la nivelul formaţiunii.
De altfel, şi seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus declara pentru News.ro că cel mai corect este să se meargă pe varianta copreşedinţiei, aşa cum s-a stabilit la fuziune.
Potrivit unor surse din partid, următoarea şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL, în care se va valida propunerea de copreşedinte, va avea loc marţi.