UPDATE: Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, îndeamnă autorităţile ucrainene să utilizeze „exclusiv mijloace paşnice” pentru a relua controlul asupra regiunilor din estul ţării, afectate de un conflict separatist, relatează AFP.
UPDATE: Locuitorii din Slaveansk părăsesc în grabă oraşul. Oamenii nu mai găsesc locuri sigure în oraş, după ce separatiştii împuşcă din blocurile de locuit
UPDATE: Forţele separatiste de la Doneţk anunţă că au primit întăriri bine înarmate. Anunţul a fost făcut de aşa-numitul ministrul al informaţiei şi comunicaţiilor de masă a republicii populare Doneţk, Alexandr Hrianov,
UPDATE: Circa 40 de separatişti se află în una din școlile din Doneţk. Informaţia a fost confirmată de ministrul adjunct al Afacerilor Interne al Ucrainei, Serghei Iarovoi
UPDATE: NATO anunţă că la frontiera cu Ucraina mai sunt încă multe trupe militare ruse capabile de un atac puternic asupra Ucrainei. Informaţiile se bazează pe datele obţinute din fotografiile făcute din sateliţi şi din avioane
UPDATE: Ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a declarat că Aeroportul din Doneţk este în întregime sub controlul forţelor guvernamentale şi că inamicul a suportat pierderi importante. Oficialul a mai adăugat că doar cei care vor depune armele vor fi cruţaţi. Oficialităţile ucrainene vorbesc despre sute de rebeli ucişi.
UPDATE: La intrările şi ieşirile din oraşul Dzerjinsk al regiunii Doneţk, reprezentanți ai autoproclametei Republici Populare Doneţk instalează posturi de control care sunt întărite cu plăci de beton.
UPDATE: Spre direcţia oraşului Rovenky din regiunea Lugansk, din partea frontierei cu Rusia, se mişcă o coloană mare de blindate. „Aproximativ 50 de maşini duc persoane bine echipate, în uniformă militară fără semne convenţionale. Coloana auto se îndreaptă spre oraşul Rovenky”, spun locuitorii, potrivit portalului obozrevatel.com.
UPDATE: Pe Twitter au apărut mai multe imagini din morgile din Doneţk unde au fost aduse trupurile militanţilor separatişti. Potrivit primarului oraşului, la moment ar fi 42 de cadavre, dintre care 2 sunt civili. Doar 8 dintre aceştia ar fi din Doneţk, printre victime numărându-se persoane din Groznâi sau Gudermes, Cecenia, potrivit publika.md.
Numărul morţilor nu a putut fi confirmat însă din surse independente, dar jurnaliştii de la Reuters au văzut carcasa unui camion greu (Kamaz) utilizat, de obicei, de separatişti pentru transportul combatanţilor, ciuruit complet de gloanţe şi plin de sânge, ceea ce sugerează existenţa unor victime. Camionul, despre care RIA Novosti a scris că transporta insurgenţi răniţi de la aeroport, s-a răsturnat din cauza vitezei excesive. Şoseaua era acoperită de sânge, care a ajuns până la un panou amplasat la o înălţime de şapte metri, scrie Agerpres.
Forţele subordonate Kievului au utilizat luni atacuri aeriene şi un desant de paraşutişti pentru a-i alunga pe rebeli de pe aeroportul internaţional din Doneţk, preluând controlul asupra obiectivului spre sfârşitul zilei.
„Combatanţii separatişti, care se aflau în terminal, au fost eliminaţi”, a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului care conduce „operaţiunea antiteroristă” în est, subliniind că aeroportul se află acum sub controlul forţelor guvernamentale.
Tirurile au continuat pe tot parcursul nopţii de luni spre marţi şi chiar la mijlocul dimineţii, când s-au auzit rafale de mitraliere pe unul din drumurile principale ce duce spre aeroport.
După luptele de la aeroport, rebelii s-au retras adânc în oraş şi şi-au consolidat poziţia într-o serie de clădiri oficiale, pe care le ocupă de mai multe luni, potrivit RIA Novosti.
Citeşte şi Ucraina: Explozii şi focuri de armă pe aeroportul din Doneţk, controlat de separatişti
Garda Naţională, subordonată Kievului, i-a avertizat deja că dacă aceştia nu se vor preda va aplica „atacuri din arme de înaltă precizie”.
Multe întreprinderi, centre comerciale, şcoli şi grădiniţe au rămas închise marţi, locuitorii Doneţkului aşteptându-se la reluarea ofensivei.
În acest context, aşa-numitul şef al guvernului interimar din Doneţk, Denis Puşilin, a cerut marţi ajutor Rusiei, într-o înregistrare video postată pe Internet, şi a anunţat că „Republica Populară Doneţk” trece la legislaţia rusă, informează agenţia de presă RIA Novosti.
Având în vedere situaţia dificilă creată, Doneţkul s-ar putea trezi dintr-un moment în altul în pragul unui dezastru umanitar, spune el. „De aceea facem apel la întreg poporul rus să ne ofere orice ajutor disponibil”, îndeamnă Puşilin, în apelul său video, în care anunţă trecerea „republicii” la legislaţia rusă. „Este o măsură forţată şi de urgenţă”, a mai spune el.
Deocamdată, miliţiile proruse din Lugansk au fost trimise în ajutor insurgenţilor din Doneţk şi Slaviansk, un alt fief al separatiştilor proruşi.
Noul preşedinte ales Petro Poroşenko (48 de ani), de la care se aşteaptă să reglementeze criza politică cu care Ucraina se confruntă de şase luni, a declarat în ajun că o campanie militară mai robustă ar fi în măsură să înăbuşe revolta separatistă „‘în câteva ore”.
Citeşte şi UCRAINA: Primarul din Doneţk i-a sfătuit pe cetăţenii săi să NU IASĂ din CASĂ VIDEO