Armata a preluat controlul aeroportului din Doneţk. Rebelii cer ajutor Rusiei. Se vorbeşte de SUTE de MORŢI

Trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi continuă confruntările la Doneţk. Pentru a doua zi după alegerile prezidenţiale anticipate de duminică, separatiştii au raportat un bilanţ de peste 35 de morţi în urma ofensivei militare a Kievului, în timp ce unele media ucrainene scriu chiar despre 100 de rebeli ucişi luni la Doneţk, relatează Reuters şi agenţia de presă ucraineană UNN. Oficialităţile ucrainene vorbesc despre sute de rebeli ucişi.
Iulian Tudor
27 mai 2014, 10:17
Armata a preluat controlul aeroportului din Doneţk. Rebelii cer ajutor Rusiei. Se vorbeşte de SUTE de MORŢI

UPDATE: Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, îndeamnă autorităţile ucrainene să utilizeze „exclusiv mijloace paşnice” pentru a relua controlul asupra regiunilor din estul ţării, afectate de un conflict separatist, relatează AFP.

UPDATE: Locuitorii din Slaveansk părăsesc în grabă oraşul. Oamenii nu mai găsesc locuri sigure în oraş, după ce separatiştii împuşcă din blocurile de locuit

UPDATE: Forţele separatiste de la Doneţk anunţă că au primit întăriri bine înarmate. Anunţul a fost făcut de aşa-numitul ministrul al informaţiei şi comunicaţiilor de masă a republicii populare Doneţk, Alexandr Hrianov,

UPDATE: Circa 40 de separatişti se află în una din școlile din Doneţk. Informaţia a fost confirmată de ministrul adjunct al Afacerilor Interne al Ucrainei, Serghei Iarovoi

UPDATE: NATO anunţă că la frontiera cu Ucraina mai sunt încă multe trupe militare ruse capabile de un atac puternic asupra Ucrainei. Informaţiile se bazează pe datele obţinute din fotografiile făcute din sateliţi şi din avioane

UPDATE:  Ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a declarat că Aeroportul din Doneţk este în întregime sub controlul forţelor guvernamentale şi că inamicul a suportat pierderi importante. Oficialul a mai adăugat că doar cei care vor depune armele vor fi cruţaţi. Oficialităţile ucrainene vorbesc despre sute de rebeli ucişi.

UPDATE: La intrările şi ieşirile din oraşul Dzerjinsk al regiunii Doneţk, reprezentanți ai autoproclametei Republici Populare Doneţk instalează posturi de control care sunt întărite cu plăci de beton.

UPDATE: Spre direcţia oraşului Rovenky din regiunea Lugansk, din partea frontierei cu Rusia, se mişcă o coloană mare de blindate. „Aproximativ 50 de maşini duc persoane bine echipate, în uniformă militară fără semne convenţionale. Coloana auto se îndreaptă spre oraşul Rovenky”, spun locuitorii, potrivit portalului obozrevatel.com.

UPDATE: Pe Twitter au apărut mai multe imagini din morgile din Doneţk unde au fost aduse trupurile militanţilor separatişti. Potrivit primarului oraşului, la moment ar fi 42 de cadavre, dintre care 2 sunt civili. Doar 8 dintre aceştia ar fi din Doneţk, printre victime numărându-se persoane din Groznâi sau Gudermes, Cecenia, potrivit publika.md.

Numărul morţilor nu a putut fi confirmat însă din surse independente, dar jurnaliştii de la Reuters au văzut carcasa unui camion greu (Kamaz) utilizat, de obicei, de separatişti pentru transportul combatanţilor, ciuruit complet de gloanţe şi plin de sânge, ceea ce sugerează existenţa unor victime. Camionul, despre care RIA Novosti a scris că transporta insurgenţi răniţi de la aeroport, s-a răsturnat din cauza vitezei excesive. Şoseaua era acoperită de sânge, care a ajuns până la un panou amplasat la o înălţime de şapte metri, scrie Agerpres.

Forţele subordonate Kievului au utilizat luni atacuri aeriene şi un desant de paraşutişti pentru a-i alunga pe rebeli de pe aeroportul internaţional din Doneţk, preluând controlul asupra obiectivului spre sfârşitul zilei.

„Combatanţii separatişti, care se aflau în terminal, au fost eliminaţi”, a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului care conduce „operaţiunea antiteroristă” în est, subliniind că aeroportul se află acum sub controlul forţelor guvernamentale.

Tirurile au continuat pe tot parcursul nopţii de luni spre marţi şi chiar la mijlocul dimineţii, când s-au auzit rafale de mitraliere pe unul din drumurile principale ce duce spre aeroport.

După luptele de la aeroport, rebelii s-au retras adânc în oraş şi şi-au consolidat poziţia într-o serie de clădiri oficiale, pe care le ocupă de mai multe luni, potrivit RIA Novosti.

Citeşte şi Ucraina: Explozii şi focuri de armă pe aeroportul din Doneţk, controlat de separatişti

Garda Naţională, subordonată Kievului, i-a avertizat deja că dacă aceştia nu se vor preda va aplica „atacuri din arme de înaltă precizie”.

Multe întreprinderi, centre comerciale, şcoli şi grădiniţe au rămas închise marţi, locuitorii Doneţkului aşteptându-se la reluarea ofensivei.

În acest context, aşa-numitul şef al guvernului interimar din Doneţk, Denis Puşilin, a cerut marţi ajutor Rusiei, într-o înregistrare video postată pe Internet, şi a anunţat că „Republica Populară Doneţk” trece la legislaţia rusă, informează agenţia de presă RIA Novosti.

Având în vedere situaţia dificilă creată, Doneţkul s-ar putea trezi dintr-un moment în altul în pragul unui dezastru umanitar, spune el. „De aceea facem apel la întreg poporul rus să ne ofere orice ajutor disponibil”, îndeamnă Puşilin, în apelul său video, în care anunţă trecerea „republicii” la legislaţia rusă. „Este o măsură forţată şi de urgenţă”, a mai spune el.

Deocamdată, miliţiile proruse din Lugansk au fost trimise în ajutor insurgenţilor din Doneţk şi Slaviansk, un alt fief al separatiştilor proruşi.

Noul preşedinte ales Petro Poroşenko (48 de ani), de la care se aşteaptă să reglementeze criza politică cu care Ucraina se confruntă de şase luni, a declarat în ajun că o campanie militară mai robustă ar fi în măsură să înăbuşe revolta separatistă „‘în câteva ore”.

Citeşte şi UCRAINA: Primarul din Doneţk i-a sfătuit pe cetăţenii săi să NU IASĂ din CASĂ VIDEO

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Strict SECRET în România. Decizia care-l face fericit pe Iohannis. Ordin la Guvern
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentul banal care îi poate lăsa fără permis
Adevarul
Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii din România. Nu ai dreptul în propria curte sau pe teren. Mergi după gratii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Șase polițiști din Lausanne achitați în cazul morții lui Mike Ben Peter
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!