În contextul unei intensificări a tensiunilor cu privire la programele balistic şi nuclear nord-coreene, Pentagonul caută mijloace în forţă de a exercita presiuni în vederea dezarmării nucleare, mai ales că regimul comunist ar putea efectua al şaselea test nuclear.
Secretarul american al Apărării James Mattis a informat Congresul cu privire la această opţiune, însă armata nu a hotărât încă să intercepteze rachete în timpul testărilor.
Un oficial american a declarat că această strategie ar urma să fie aplicată după un test nuclear, cu obiectivul de a semnala Phenianului că Washingtonul poate acţiona militar.
Experţi şi foşti oficiali afirmă că doborârea unei rachete nord-coreene în timpul unui test ar risca să conducă la o escaladare pe care Washingtonul ar putea să nu fie în măsură să o ţină sub control şi care se poate dovedi devastatoare pentru aliaţi ai americanilor ca Japonia sau Coreea de Sud.
Ambele surse au declarat că militarii americani nu iau în considerare să folosească sistemul de apărarea antirachetă THAAD furnizat Coreei de Sud şi care este puţin probabil să fie instalat până pe 9 mai, când au loc alegeri prezidenţiale în această ţară.
Însă ambele surse au declarat că militarii au în vedere doborârea rachetelor nord-coreene testate cu ajutorul unui sistem antirachetă de tip Aegis de la bordul unui distrugător american sau să convingă Japonia să-şi folosească propriile capacităţi în domeniul apărării antirachetă împotriva unor rachete nord-coreene care ar intra în apele ei teritoriale.
Din grupul aeronaval al portavionului USS Carl Vinson, din care fac parte distrugătoare dotate cu sistemul Aegis, se îndreaptă către Peninsula Coreea.
Şi alte administraţii americane au luat în calcul să doboare rachete testate de Phenian, însă au renunţat la această opţiune după ce au examinat eventualele consecinţe ale provocării unui adversar impredictibil şi belicos.
Un alt factor în acest sens este jena ratării interceptării ţintei cu un sistem Aegis, care ar putea încuraja Phenianul.
Un oficial american a declarat că armata a discutat o eventuală astfel de interceptare înaintea summitului dintre Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping pe 6 aprilie la Mar-a-Lago, în Florida.