Militari la bordul unor vehicule blindate şi camionete înarmate cu mitraliere sau tunuri antiaeriene au fost mobilizate, de asemenea, în Piaţa Martirilor, în centrul oraşului Tripoli, unde era prevăzută, vineri, o manifestaţie împotriva miliţiilor.
„Acest dispozitiv vizează securizarea intrărilor în (oraşul) Tripoli, instituţiilor de stat şi instalaţiilor strategice, ca de exemplu compania de energie electrică sau bănci”, a declarat pentru AFP comandantul Hussein Al-Faidi, directorul centrului de presă al Statului Major. „El are totodată ca obiectiv o asigurare a populaţiei”, a adăugat acesta.
Militanţi înarmaţi blochează de duminică Ministerul Afacerilor Externe cu ajutorul unor vehicule echipate cu tunuri antiaeriene şi lansatoare de rachete. Ei încearcă astfel să exercite presiuni asupra Congresului General naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică libiană, să adopte o lege privind excluderea politică a colaboratorilor fostului regim al lui Muammar Gaddafi.
Aceste miliţii blochează, de marţi, şi sediul Ministerului Justiţiei, în timp ce Ministerul Finanţelor a fost ocupat luni, pentru o scurtă perioadă, de aceleaşi grupări.
Ofiţeri de poliţie au pătruns în două rânduri, duminică şi luni, în sediul Ministerului de Interne, reclamând o creştere de salariu şi promovări. Sediul televiziunii naţionale libiene a fost şi el blocat duminică, pentru o scurtă perioadă, de către foşti rebeli care asigurau protecţia clădirii.
Autorităţile libiene au anunţat că nu iau în calcul o confruntare cu grupările armate şi au îndemnat populaţia să se mobilizeze pentru a apăra „legitimitatea instituţiilor statului”.
Dezbătută în mai multe rânduri în cadrul CGN, legea privind excluderea politică a gaddafiştilor provoacă reacţii în rândul clasei politice, deoarece aceasta riscă să îndepărteze mai mulţi oficiali libieni de rang înalt.