Armata obligatorie în România: în ce condiţii va fi reintrodus serviciul militar. Prezent la evenimentul „România – NATO, 20 de ani”, desfășurat la Palatul Cercului Militar Național, președintele Klaus Iohannis a afirmat că armata obligatorie în România nu este în plan, deocamdată. Totuși, șeful statului a subliniat necesitatea unor noi recruți, în contextul în care Josep Borrell, șeful diplomației europene, a avertizat cu privire la pericolul unui război în Europa.
Citeşte şi: Angajări Armată 2024: Sunt disponibile peste 5.000 de locuri, iar salariile ajung şi la mii de euro
În lumina acestor declarații, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a clarificat condițiile în care serviciul militar ar putea redeveni obligatoriu pentru tinerii români. Specialistul în domeniul militar avertizează că un eventual eșec al Ucrainei în fața Rusiei ar complica situația. În primul rând, ar determina reintroducerea armatei obligatorii în România. În al doilea rând, prezența armatei ruse la gurile Dunării ar constitui o amenințare semnificativă.
„Dacă Ucraina pierde, ne-am putea trezi cu două rele: răul cel mic: armata obligatorie, răul cel mare: armata rusă la gurile Dunării! România trebuie să-și refacă rezerva armatei într-un timp cât mai scurt, în condițiile în care armata se confruntă deja de 7 ani cu un deficit acut de rezerviști voluntari.
Vechea rezervă, alcătuită din persoanele care au făcut armata obligatorie până în 2007, este tot mai îmbătrânită și – implicit – aproape imposibil de folosit ca forță capabilă să lupte eficient în prima linie în caz de mobilizare. Criza de personal e accentuată de situația militară critică din Ucraina, unde trupele ruse continuă să concentreze forțe în vederea unei spargeri a liniei frontului, care s-ar putea concretiza anul viitor în deschiderea unei noi direcții ofensive cu obiectivul ajungerii la gurile Dunării”, a avertizat Virgil Bălăceanu la Digi24.
În ultimele luni, mai mulți comandanți militari europeni și lideri NATO au emis avertismente cu privire la posibilitatea unor atacuri rusești asupra altor state europene. Țări precum Germania, Franța, Olanda sau Belgia iau în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, în contextul amenințărilor din partea Rusiei și a creșterii tensiunilor în estul Europei.