Armata Republicii Moldova va fi MODERNIZATĂ RADICAL. Doar banii pentru realizarea proiectului sunt problema

Ministrul moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru, vorbește despre o modernizare radicală a Armatei Naționale în condițiile în care bugetul pentru armată abia de ajunge pentru hrana militarilor. Doar 0,3% din Produsul Intern Brut a fost repartizat în 2015 pentru necesitățile armatei.
Filip Stan
21 apr. 2015, 07:29
Armata Republicii Moldova va fi MODERNIZATĂ RADICAL. Doar banii pentru realizarea proiectului sunt problema

Noul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, mizează pe sprijin extern și crede că în condițiile regionale complicate, partenerii occidentali ai Republicii Moldova ar putea fi interesați să ajute Moldova să-și dezvolte o armată operaţională, combativă, care să poată îndeplini misiunile eficient. Ministrul Viorel Cibotaru are în vedere în primul rând modernizarea tehnică a armatei, dar spune că e nevoie inclusiv „de un salt” care ar permite consolidarea efectivului militar – a celui în bază de contract, a celui în baza serviciului în termen și e nevoie de pregătirea unei rezerve „gata să se încadreze gradual în îndeplinirea misiunilor, dacă va fi nevoie…”, potrivit dw.de.

Moldova așteaptă sprijin din partea NATO

Recent, Republica Moldova a transmis Bruxelles-ului un pachet de propuneri privind participarea sa la inițiativa NATO „Sporirea capabilităților de apărare”. „Este o expresie a dorinţei de a soluţiona problemele rezultate din condiţiile geopolitice noi. Şi Republica Moldova a fost selectată pentru acest program împreună cu Georgia, Ucraina şi Iordania”, susține Viorel Cibotaru. Este vorba de sprijin în instruirea militarilor, dar și sprijin cu tehnică militară. „Va fi şi sprijin, şi activităţi comune, şi asistenţă, şi schimb de experienţă în reformarea legislaţiei, în adaptarea documentelor strategice – Concepţia Securităţii Naţionale, Doctrina Militară – programe noi, capabilităţi noi de instruire, capabilităţi tehnice…”, a spus ministrul Cibotaru.

Nu toți la Chișinău sunt, însă, încântați de ideea intensificării cooperării cu NATO. Nici chiar forțele politice care au învestit actualul Guvern din care face parte și ministrul Cibotaru nu privesc cu ochi buni intențiile acestuia de a intra în combinații cu NATO și în general de a moderniza Armata Națională. Aceasta pentru a nu irita cumva Rusia. Așa că ministrul Cibotaru deja a fost amenințat de comuniști cu retragerea votului de încredere. În perioada când deținea puterea (2001-2009), Partidul Comuniștilor (deputații căruia au votat în februarie 2015 pentru învestirea actualului Guvern) a lansat chiar inițiativa desființării Armatei Naționale, sperând că astfel va fi demontat mitul inoculat de forțele separatiste de la Tiraspol că Moldova ar pândi momentul oportun ca să atace militar Transnistria, iar în 2007, la ordinul președintelui comunist Vladimir Voronin, efectivul Armatei Naționale a Moldovei a fost redus de la 8 500 de militari la 6 500.

Avem nevoie de armată ca să rezistăm până vin ajutoare

Expertul organizației „Promo-Lex” (specializată în monitorizarea situației din regiunea transnistreană), Ion Manole, susține că „Moldova este o țară mică și nu ar putea face față de una singură unor agresiuni din exterior. Din aceste considerente, o relație apropiată cu NATO este unica garanție de securitate pentru Moldova. Problema e cu atât mai actuală pentru Moldova dacă ținem cont de faptul că pe teritoriul țării noastre avem tocmai trei armate: Armata Națională a Republicii Moldova; un contingent al armatei ruse și structura paramilitară ilegală a regimului de la Tiraspol”. Potrivit lui Manole, Moldova trebuie să aibă capacitatea de a-și apăra securitatea și stabilitatea, „iar în cazul unei agresiuni externe – să aibă capacitatea de a rezista până la un eventual suport din partea partenerilor. Țările mici precum Lituania, Letonia, Estonia, Moldova sau Georgia se înarmează nu ca să atace Rusia. Nici chiar Ucraina nu cred că ar urmări acest scop. Dar o fac de nevoie, pentru a se apăra de imixtiune și agresiune”, potrivit dw.de.

Deși susține necesitatea modernizării Armatei Naționale, ex-ministrul Apărării din perioada guvernării comuniste, Victor Gaiciuk (ministru în perioada 19 aprilie 2001 – 15 octombrie 2004), îl critică pe actualul ministru Viorel Cibotaru, pentru opțiunile sale pro-NATO. Mai mult, Gaiciuk consideră necesară elaborarea unui document prin care statutul de neutralitate al Moldovei ar fi garantat la nivel internațional de ONU, OSCE, SUA, Rusia și UE: „Aceasta ar face Moldova atractivă atât pentru Est, cât și pentru Vest, ar contribui la soluționarea diferendului transnistrean și ar conduce la reintegrarea țării”, consideră Victor Gaiciuk. Potrivit lui, în acest caz, „Federația Rusă nu va mai avea nici un fel de argumente pentru a-și menține armata pe teritoriul Moldovei”.

Dotări moștenite de la defuncta URSS

Din efectivul armatei Republicii Moldova fac parte 5 300 de persoane, inclusiv forțe terestre, aeriene și paramilitare. Conform unor estimări, în caz de conflict armat, aproximativ 700 de mii de moldoveni apți din punct de vedere militar ar putea fi chemați la arme. Armata Națională a Moldovei are dotare peste 200 de mașini de luptă, atât pe roți, cât și pe șenile. Cele mai multe, 89 la număr, sunt de model TAB-71. Acestea mai sunt numite blindate amfibiu, deoarece pot înainta prin apă. Tehnica poate fi dotată cu mitraliere grele. Alte 55 de blindate sunt de model MT-LB, dezvoltate la sfârșitul anilor ‘60. Acestea au la bord obuziere. Încă 44 de blindate de infanterie sunt de model BMD-1, care pot fi parașutate de avioane. Mașinile erau dotate din uzină cu tunuri care pot fi manevrate din interior și cu instalații de lansare a rachetelor antitanc. Forțele aeriene ale Republicii Moldova au în dotare doar șase avioane ușoare și tot atâtea elicoptere de transport. De temut ar fi două avioane An-72 care pot atinge o viteză maximă de 700 km/h. Acestea pot lua la bord bombe de 100 de kilograme și rachete, iar din uzină au fost dotate cu puști de calibrul 23 mm. Un alt avion de model An-26 poate fi utilizat pentru transportarea răniților. La bord pot fi ridicate câte 24 de persoane pe tărgi. Elicopterele pot transporta 24 de soldați pe distanțe de până la 900 de kilometri. Aparatele de zbor pot fi dotate cu grinzi pentru mitraliere și pot lansa bombe de 250 de kilograme. Pentru luptă, armata mai are în dotare zeci de piese de artilerie, tunuri obuziere, lansatoare multiple de rachete și peste o sută de rachete antitanc. Potrivit caracteristicilor tehnice, obuzierele D-20 pot atinge ținte situate la o distanță de 24 de kilometri și pot efectua cinci lovituri pe minut, iar tunurile pot împușca la zece kilometri.

Așa-numita armată transnistreană are peste 7,5 mii de militari, 20 de tancuri T-64, 122 sisteme de artilerie, 30 de tunuri, 107 blindate și 15 aparate de zbor (elicoptere Mi-8, Mi-2 și avioane An-2, An-26 și Iak -18). În dotarea militarilor transnistreni ar mai fi complexe mobile „Igla”, rachete anti-tanc și aruncătoare de grenade.

Pentru comparație, România ar avea 46 de avioane de luptă, 437 de tancuri și 889 de vehicule de artilerie. Ucraina dispune de 1 500 de mașini de luptă, 500 de blindate și peste 100 de avioane și elicoptere militare. Armata rusă este dotată cu 1 600 de vehicule de artilerie, 1 200 de tancuri și aproximativ 700 de avioane de luptă. Plus zeci de nave maritime și submarine militare.

Noul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, mizează pe sprijin extern și crede că în condițiile regionale complicate, partenerii occidentali ai Republicii Moldova ar putea fi interesați să ajute Moldova să-și dezvolte o armată operaţională, combativă, care să poată îndeplini misiunile eficient.

Moldova așteaptă sprijin din partea NATO

Recent, Republica Moldova a transmis Bruxelles-ului un pachet de propuneri privind participarea sa la inițiativa NATO „Sporirea capabilităților de apărare”. „Este o expresie a dorinţei de a soluţiona problemele rezultate din condiţiile geopolitice noi. Şi Republica Moldova a fost selectată pentru acest program împreună cu Georgia, Ucraina şi Iordania”, susține Viorel Cibotaru. Este vorba de sprijin în instruirea militarilor, dar și sprijin cu tehnică militară. „Va fi şi sprijin, şi activităţi comune, şi asistenţă, şi schimb de experienţă în reformarea legislaţiei, în adaptarea documentelor strategice – Concepţia Securităţii Naţionale, Doctrina Militară – programe noi, capabilităţi noi de instruire, capabilităţi tehnice…”, a spus ministrul Cibotaru.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce să nu faci sub nicio formă de Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea de pe 2 februarie. Aduce ghinion asupra casei tale
Capital.ro
Șoferii care trebuie să reînnoiască permisul de conducere după 5 ani. Se schimbă legea
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Se scumpesc abonamentele de telefonie mobilă. Anunțul vine prin SMS
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
A murit una dintre cele mai iubite actrițe. A fost o femeie superbă. Acum s-a aflat cauza decesului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Un fost oficial al Rezervei Federale pus sub acuzare pentru divulgare de informații către spioni chinezi
MediaFlux
SE DAU 200 de LEI la PENSIE, dar de la ANUL! Anunț pentru cinci milioane de seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte