Cei care doresc să devină rezerviști voluntari în Armata Română sunt așteptați până pe 27 septembrie la sediul Centrului Militar judeţean sau de sector pe raza căruia au domiciliul sau la oricare alt centru militar, în situaţia în care locul de muncă sau reşedinţa temporară diferă de localitatea de domiciliu. Candidații trebuie să treacă testul psihologic, câteva probe sportive și o examinare medicală amănunțită. Orice problemă de sănătate este eliminatorie.
La înscriere, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere.
Totodată, vor avea asupra lor următoarele documente, astfel:
a) actul de identitate, în original şi în copie;
b) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
c) acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
d) permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
e) livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
Rezerviștii voluntari sunt o categorie de personal militar în rezervă diferită față de cea a personalului militar în activitate. Așadar, un rezervist voluntar va primit 10% din salariul de bază în perioada în care nu se va afla în instrucție, ceea ce înseamnă că va primi lunar aproximativ 180 de lei. Un soldat profesionist are un salariu lunar de 1.857 lei. De asemenea, un subofițer rezervist voluntar va încasa lunar în perioada în care stă acasă suma de 240 de lei, în timp ce un ofițer din categoria „rezervist voluntar” va avea un venit de aproape 400 de lei.
Anul trecut Ministerul Apărării a scos la concurs 3.400 de posturi, dintre care 380 de ofițeri, 140 de maiștri militari, 680 de subofițeri și peste 2.200 gradați și soldați rezerviști voluntari. În anul 2017 au fost recrutaţi 739 de candidaţi, dintre care 209 au semnat contracte cu unităţile militare beneficiare.