Armata Română, care anul trecut era pe locul 40, dispune de 70.000 de militari activi și 50.000 de rezerviști. Forțele terestre au 943 de tancuri și 1.369 de blindate, iar cele aeriene – 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere. Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare. Topul Global Firepower arată că, în prezent, statul român este a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO.
Armata Română se află pe locul 39 în acest top, după Mexic şi înainte de armata din Peru. Armata noastră se află înaintea celor din Danemarca (locul 49), Argentina (43), Ungaria (54) sau Serbia (65).
Citeşte şi Pensii speciale. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă: Militarii nu au pensie specială
La nivel european, Italia a devenit a doua putere militară a UE, după Franța, depăşind Germania. La nivel mondial, Italia se situează pe poziția a 12-a, iar Germania – pe a 13-a.
Podiumul clasamentului mondial Global Firepower a rămas neschimbat, fiind ocupat, în ordine, de Statele Unite, Rusia și China.
De cealaltă parte, cheltuielile militare mondiale au înregistrat în 2019 cea mai mare creştere din ultimii zece ani. Este efectul unei rivalităţi tot mai mari între marile puteri şi a cursei pentru noile tehnologii. Cele mai mari două bugete militare mondiale rămân în Statele Unite și China, cu 685 de miliarde de dolari, respectiv 181. Ambele state au înregistrat o creștere semnificativă anul trecut, de 6,6 procente fiecare. Și în Europa, cheltuielile au crescut, cu 4,2%.