Armata ucraineană a lovit podul Ciongar din Crimeea. Forțele Kievului raportează noi succese în direcția Bahmut

Reprezentanții Kievului au anunțat duminică că forțele ucrainene au atacat cu succes un pod terestru amplasat între Herson și Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, și că au înregistrat progrese în apropriere de Bahmut.
Alina Costache
30 iul. 2023, 16:55
Armata ucraineană a lovit podul Ciongar din Crimeea. Forțele Kievului raportează noi succese în direcția Bahmut

Armata ucraineană a lovit podul Ciongar din Crimeea. Este vorba despre Podul Ciongar, considerat o infrastructură-cheie, care leagă regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruşi, şi Peninsula Crimeea, asupra căruia armata ucraineană a efectuat cu succes un atac cu rachetă.

Citește și Ucraina atacă Rusia cu drone. Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarusul

Armata ucraineană a lovit podul Ciongar din Crimeea

Autoritățile de la Kiev spun că podul este un punct de trecere-cheie al traficului militar şi civil între cele două regiuni ucrainene ocupate.

Anunțul reprezentanțiilor Ucrainei vine la scurt timp după ce Vladimir Saldo, reprezentantul ocupaţiei ruse în Herson, a anunţat că Ucraina a atacat, în nopatea de sâmbătă spre duminică, cu 12 rachete cu rază lungă de acţiune, o linie ferată între Herson şi Crimeea.

Reprezentantul rus a anunţat că toate rachetele au fost interceptate de apărarea forțelor Moscovei însă că unele infrastructuri au fost ”uşor avariate” de fragmente de rachetă.

Acesta este al doilea atac al Podului Ciongar, asta după ce la sfârșitul lunii iunie același Vladimir Saldo anunţa că podul a fost avariat într-un atac cu rachetă.

CNN: Contraofensiva Ucrainei se intensifică după luni de progrese lente

După două luni de progrese lente şi prea puţin semnificative pe câmpul de luptă, Ucraina pare să îşi intensifice contraofensiva, desfăşurând mii de soldaţi suplimentari pe frontul sudic şi semnalând o nouă fază a operaţiunii, au declarat pentru CNN oficiali americani şi ruşi.

Ucraina a angajat mai multe forţe în sud-estul ţării, semn că Kievul a identificat potenţiale slăbiciuni în liniile de apărare ruseşti, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.

La începutul lunii iunie, când a declanşat contraofensiva, armata ucraineană a reţinut şi nu a angajat în luptă un număr mare de trupe antrenate, unele echipate cu arme occidentale mai puternice. Deşi păstrează încă o anumită putere de luptă în rezervă, acum a desfăşurat „grosul” forţelor destinate contraofensivei, a declarat unul dintre oficialii americani. Impulsul pare să fi adus unele rezultate. Contraofensiva a străpuns unele elemente ale liniilor defensive ruseşti din sud-est, a declarat oficialul american, iar unităţile de rezervă au intrat în acţiune pentru a profita de această oportunitate.

Un oficial militar rus a recunoscut că forţele ucrainene au reuşit miercuri să străpungă, pe trei secţiuni, prima linie de apărare a Rusiei în zona frontului din Zaporojie.

„Al doilea val al contraofensivei (ucrainene) a început” pe frontul din Zaporojie, a declarat Vladimir Rogov, membru al administraţiei militaro-civile instalate de Rusia în regiune. Trupele ucrainene au reuşit să pătrundă „în urma mai multor valuri de atacuri, cu peste 100 de unităţi de vehicule blindate”, a adăugat Rogov, precizând că lupte grele sunt în curs de desfăşurare de-a lungul frontului sudic.

Armata ucraineană nu a comentat în detaliu situaţia din zonă, dincolo de a spune că operaţiunile sale ofensive de-a lungul frontului sudic „avansează treptat”.

Rogov a mai spus că forţele ruseşti îşi folosesc întregul arsenal, inclusiv lovituri aeriene, pentru a respinge unităţile ucrainene care desfăşoară asaltul, despre care a afirmat că sunt echipate şi antrenate de Occident. „Luptătorii din aceste brigăzi au fost instruiţi în străinătate, iar brigăzile însele sunt echipate cu echipamente militare occidentale, inclusiv tancuri Leopard şi Bradley (vehicule de luptă pentru infanterie – n.r.)”, a scris el pe Telegram.

Preşedintele rus Vladimir Putin însuşi a recunoscut joi că „ostilităţile s-au intensificat şi într-un mod semnificativ” pe linia frontului, dar i-a contrazis pe oficialii săi de pe teren afirmând că asaltul Ucrainei a fost respins. „Inamicul nu a avut succes în niciuna dintre zonele de confruntări. Toate încercările de contraofensivă au fost oprite, iar inamicul a fost respins cu pierderi grele”, a declarat liderul rus.

Brigada 47 ucraineană, care este implicată în ofensivă, a confirmat pentru CNN că a continuat înaintarea, spunând: „Infanteria avansează. Artileria acoperă. Echipajele Bradley distrug infanteria inamică şi echipamentul lor”.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că aliaţii occidentali ai Ucrainei „se pot aştepta ca (Ucraina) să continue să preseze” linia frontului. Austin nu a comentat statutul contraofensivei sau detalii specifice câmpului de luptă, dar a spus că Ucraina şi-a „păstrat efectivele şi echipamentele”, chiar şi în timp ce forţele ei îşi croiesc în mod deliberat drum prin câmpuri minate şi alte obstacole.

„Ucraina este bine pregătită şi bine antrenată pentru a avea succes şi, aşa cum m-aţi auzit spunând săptămâna trecută, au luptat din greu, şi-au croit drum prin câmpurile de mine şi alte obstacole, dar au încă multă putere de luptă”, a declarat Austin la o conferinţă de presă în Papua Noua Guinee, alături de prim-ministrul ţării.

O intensificare a ofensivei ar fi o veste binevenită pentru Ucraina şi aliaţii săi după săptămâni de progrese limitate pe teren. Luptele s-au dovedit mai dure decât anticipau unii, în ciuda faptului că naţiunile occidentale au donat ajutoare în valoare de miliarde de dolari pentru a consolida puterea militară a Kievului şi au trimis sute de soldaţi la antrenamente.

Kievul spune că susţinătorii săi occidentali nu fac presiuni asupra ţării pentru a avea rezultate rapide. Statele Unite au furnizat recent forţelor ucrainene muniţii cu dispersie, iar acum se pare că iau în considerare trimiterea de sisteme de rachete tactice, rachete ghidate cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. La rândul lor, Franţa şi Regatul Unit au livrat sau s-au angajat să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune.

În acelaşi timp, Ucraina a investit masiv în dezvoltarea de drone, semnând cu peste 40 de companii ucrainene pentru a dezvolta drone care să fie utilizate în conflict. Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că producţia de drone a crescut de zece ori în Ucraina în ultimul an.

Cu toate acestea, unii oficiali militari ucraineni au remarcat recent că avantajul Rusiei în războiul electronic a diminuat eficienţa operaţiunilor cu drone.

Între timp, Ucraina s-a luptat să respingă un val de lovituri ruseşti împotriva oraşului Odesa din sudul ţării, apărarea sa aeriană neputând face faţă tipurilor de rachete pe care Moscova le-a folosit pentru a bombarda regiunea în ultimele zile.

Citește și Alertă în Marea Neagră. Rusia a notificat Bulgaria că va efectua manevre militare

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Tragedie aviatică pe ruta București-Zurich. Un avion a luat foc. Sunt raportate victime
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Dmitri Peskov neagă zvonurile despre divorțul Asmei al-Assad de Bashar al-Assad
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii