Armata ucraineană a lovit podul Ciongar din Crimeea. Este vorba despre Podul Ciongar, considerat o infrastructură-cheie, care leagă regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruşi, şi Peninsula Crimeea, asupra căruia armata ucraineană a efectuat cu succes un atac cu rachetă.
Citește și Ucraina atacă Rusia cu drone. Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarusul
Autoritățile de la Kiev spun că podul este un punct de trecere-cheie al traficului militar şi civil între cele două regiuni ucrainene ocupate.
Anunțul reprezentanțiilor Ucrainei vine la scurt timp după ce Vladimir Saldo, reprezentantul ocupaţiei ruse în Herson, a anunţat că Ucraina a atacat, în nopatea de sâmbătă spre duminică, cu 12 rachete cu rază lungă de acţiune, o linie ferată între Herson şi Crimeea.
Reprezentantul rus a anunţat că toate rachetele au fost interceptate de apărarea forțelor Moscovei însă că unele infrastructuri au fost ”uşor avariate” de fragmente de rachetă.
Acesta este al doilea atac al Podului Ciongar, asta după ce la sfârșitul lunii iunie același Vladimir Saldo anunţa că podul a fost avariat într-un atac cu rachetă.
După două luni de progrese lente şi prea puţin semnificative pe câmpul de luptă, Ucraina pare să îşi intensifice contraofensiva, desfăşurând mii de soldaţi suplimentari pe frontul sudic şi semnalând o nouă fază a operaţiunii, au declarat pentru CNN oficiali americani şi ruşi.
Ucraina a angajat mai multe forţe în sud-estul ţării, semn că Kievul a identificat potenţiale slăbiciuni în liniile de apărare ruseşti, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.
La începutul lunii iunie, când a declanşat contraofensiva, armata ucraineană a reţinut şi nu a angajat în luptă un număr mare de trupe antrenate, unele echipate cu arme occidentale mai puternice. Deşi păstrează încă o anumită putere de luptă în rezervă, acum a desfăşurat „grosul” forţelor destinate contraofensivei, a declarat unul dintre oficialii americani. Impulsul pare să fi adus unele rezultate. Contraofensiva a străpuns unele elemente ale liniilor defensive ruseşti din sud-est, a declarat oficialul american, iar unităţile de rezervă au intrat în acţiune pentru a profita de această oportunitate.
Un oficial militar rus a recunoscut că forţele ucrainene au reuşit miercuri să străpungă, pe trei secţiuni, prima linie de apărare a Rusiei în zona frontului din Zaporojie.
„Al doilea val al contraofensivei (ucrainene) a început” pe frontul din Zaporojie, a declarat Vladimir Rogov, membru al administraţiei militaro-civile instalate de Rusia în regiune. Trupele ucrainene au reuşit să pătrundă „în urma mai multor valuri de atacuri, cu peste 100 de unităţi de vehicule blindate”, a adăugat Rogov, precizând că lupte grele sunt în curs de desfăşurare de-a lungul frontului sudic.
Armata ucraineană nu a comentat în detaliu situaţia din zonă, dincolo de a spune că operaţiunile sale ofensive de-a lungul frontului sudic „avansează treptat”.
Rogov a mai spus că forţele ruseşti îşi folosesc întregul arsenal, inclusiv lovituri aeriene, pentru a respinge unităţile ucrainene care desfăşoară asaltul, despre care a afirmat că sunt echipate şi antrenate de Occident. „Luptătorii din aceste brigăzi au fost instruiţi în străinătate, iar brigăzile însele sunt echipate cu echipamente militare occidentale, inclusiv tancuri Leopard şi Bradley (vehicule de luptă pentru infanterie – n.r.)”, a scris el pe Telegram.
Preşedintele rus Vladimir Putin însuşi a recunoscut joi că „ostilităţile s-au intensificat şi într-un mod semnificativ” pe linia frontului, dar i-a contrazis pe oficialii săi de pe teren afirmând că asaltul Ucrainei a fost respins. „Inamicul nu a avut succes în niciuna dintre zonele de confruntări. Toate încercările de contraofensivă au fost oprite, iar inamicul a fost respins cu pierderi grele”, a declarat liderul rus.
Brigada 47 ucraineană, care este implicată în ofensivă, a confirmat pentru CNN că a continuat înaintarea, spunând: „Infanteria avansează. Artileria acoperă. Echipajele Bradley distrug infanteria inamică şi echipamentul lor”.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că aliaţii occidentali ai Ucrainei „se pot aştepta ca (Ucraina) să continue să preseze” linia frontului. Austin nu a comentat statutul contraofensivei sau detalii specifice câmpului de luptă, dar a spus că Ucraina şi-a „păstrat efectivele şi echipamentele”, chiar şi în timp ce forţele ei îşi croiesc în mod deliberat drum prin câmpuri minate şi alte obstacole.
„Ucraina este bine pregătită şi bine antrenată pentru a avea succes şi, aşa cum m-aţi auzit spunând săptămâna trecută, au luptat din greu, şi-au croit drum prin câmpurile de mine şi alte obstacole, dar au încă multă putere de luptă”, a declarat Austin la o conferinţă de presă în Papua Noua Guinee, alături de prim-ministrul ţării.
O intensificare a ofensivei ar fi o veste binevenită pentru Ucraina şi aliaţii săi după săptămâni de progrese limitate pe teren. Luptele s-au dovedit mai dure decât anticipau unii, în ciuda faptului că naţiunile occidentale au donat ajutoare în valoare de miliarde de dolari pentru a consolida puterea militară a Kievului şi au trimis sute de soldaţi la antrenamente.
Kievul spune că susţinătorii săi occidentali nu fac presiuni asupra ţării pentru a avea rezultate rapide. Statele Unite au furnizat recent forţelor ucrainene muniţii cu dispersie, iar acum se pare că iau în considerare trimiterea de sisteme de rachete tactice, rachete ghidate cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. La rândul lor, Franţa şi Regatul Unit au livrat sau s-au angajat să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune.
În acelaşi timp, Ucraina a investit masiv în dezvoltarea de drone, semnând cu peste 40 de companii ucrainene pentru a dezvolta drone care să fie utilizate în conflict. Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că producţia de drone a crescut de zece ori în Ucraina în ultimul an.
Cu toate acestea, unii oficiali militari ucraineni au remarcat recent că avantajul Rusiei în războiul electronic a diminuat eficienţa operaţiunilor cu drone.
Între timp, Ucraina s-a luptat să respingă un val de lovituri ruseşti împotriva oraşului Odesa din sudul ţării, apărarea sa aeriană neputând face faţă tipurilor de rachete pe care Moscova le-a folosit pentru a bombarda regiunea în ultimele zile.
Citește și Alertă în Marea Neagră. Rusia a notificat Bulgaria că va efectua manevre militare