Armata vrea să doboare dronele care încalcă teritoriul naţional şi pe timp de pace

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat, luni, că forţe ale MApN au realizat, duminică, acţiuni de căutare a unor eventuale fragmente de drone căzute în urma atacurilor realizate în noaptea de sâmbătă spre dumică de forţele ruse asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România.
Filip Stan
10 sept. 2024, 12:25
Armata vrea să doboare dronele care încalcă teritoriul naţional şi pe timp de pace
Ministrul Apărării, despre resturile de drone rusești găsite în Deltă!

Parlamentul vrea schimbarea Legii Apărării Naționale – Armata ar putea primi dreptul de a doborî drone pe timp de pace

Potrivit unor surse parlamentare, discuțiile privind modificarea Legii Apărării Naționale au intrat într-o nouă fază, cu scopul de a permite Armatei Române să doboare drone sau alte obiecte neidentificate care survolează teritoriul național, inclusiv pe timp de pace.

În această dimineață, șefii Comisiei de Apărare din Senat au avut o întâlnire la Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru a discuta despre acest proiect legislativ esențial pentru securitatea națională.

Aceasta nu este prima dată când o astfel de problemă este adusă în discuție. În sesiunea parlamentară de primăvară au avut loc deja dezbateri pe marginea acestui subiect, însă atunci reprezentanții MApN nu au venit cu soluții concrete, limitându-se doar la a sublinia că, din punct de vedere legal, Armata nu are în prezent autoritatea de a acționa împotriva dronelor care încalcă spațiul aerian românesc.

Armata nu poate acţiona decât în stare de război

Statul Major al Armatei Române va participa mâine, 11 septembrie, la o dezbatere în cadrul Comisiei de Apărare din Senat pentru a evalua propunerile legislative necesare. Întâlnirea de astăzi, programată pentru ora 12:00, va include și prezența ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care este așteptat să ofere mai multe detalii despre poziția MApN în acest sens.

Dezbaterea se anunță a fi una complexă, întrucât dronele reprezintă o amenințare tot mai frecventă la adresa securității naționale. Schimbarea legislației pentru a permite Armatei să acționeze în asemenea cazuri chiar și pe timp de pace este cerută pe fondul incidentelor din Dobrogea, unde mai multe drone rusești au intrat în spațiul aerian românesc.v

Fragmente de dronă rusească au fost găsite de militari în apropierea localităţii tulcene Periprava, au anunţat reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. Militarii vor căuta fragmente de dronă şi în apropierea localităţii Caraorman, unde există indicii că ar fi alte resturi de dronă.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat, luni, că forţe ale MApN au realizat, duminică, acţiuni de căutare a unor eventuale fragmente de drone căzute în urma atacurilor realizate în noaptea de sâmbătă spre dumică de forţele ruse asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România.

„Echipe din MApN, în cooperare cu specialişti din Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Afacerilor Interne, au cercetat proximitatea localităţii Periprava, judetul Tulcea, de unde au ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea sa fie expertizate, conform procedurilor legale. În perioada următoare vor fi executate acţiuni de cercetare şi în proximitatea localităţii Caraorman, unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact”, au afirmat reprezentanţii Ministerului Apărării.

Ei au menţionat că atât aria cercetată în apropierea localităţii Periprava, cât şi posibila zonă de impact din proximitatea localităţii Caraorman se află în zone mlăştinoase, în afara localităţilor şi nu au fost afectate elemente de infrastructură.

Marcel Ciolacu: „Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, referitor la dronele ruseşti care au intrat în spaţiul aerian naţional, că România a avut o reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F16, menţionând că aceste drone nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre.

El a menţionat că în acel moment nu s-a impus ca ţara noastră să intervină. „Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”, a menţionat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a apreciat că este vorba despre o provocare, menţionând că se încearcă să se vadă capacitatea de reacţie a statelor din jur.

Duminică, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că a fost identificată probabilitatea unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o zonă nepopulată de lângă localitatea tulceană Periprava, în urma atacurilor ruseşti cu drone asupra unor obiective din Ucraina, menţionând că două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

Marcel Ciolacu anunță o ședință cu Nicușor Dan și primarii de sectoare pe tema traficului îngreunat: ”Începerea școlii aduce și probleme în marile orașe, în mod special în Capitală”

Potrivit unui comunicat al MApN, forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina în această dimineaţă, în proximitatea frontierei cu România. Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţele Tulcea şi Constanţa, fiind transmise, la orele 2,20 şi 2,38, mesaje RO-ALERT.

De asemenea, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

„În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4,08”, a precizat sursa citată.

MApN a mai informat că, din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită din proximitatea localităţii Periprava, fiind efectuate cercetări în zonă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.

„MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, s-a mai arătat în comunicat.

Nicolae Ciucă cere un protocol cu Ucraina pentru ca România să poată doborî dronele care pătrund în spaţiul aerian național

Preşedintele Senatului, liberalul Nicolae Ciucă, a opinat, luni, la Sebeş, că România trebuie să încheie un protocol cu Ucraina astfel încât dronele ruseşti care pătrund în spaţiul aerian românesc „să poată fi angajate de către sistemele de apărare antiaeriană”.

„Este o speţă care se întâmplă în mod repetat, ceea ce înseamnă că la nivelul autorităţilor guvernamentale, mă refer la Ministerul Apărării şi Ministerul de Externe, trebuie iniţiat un protocol cu Ucraina, astfel încât astfel de drone care pătrund în spaţiul aerian să poată fi angajate de către sistemele noastre de apărare antiaeriană. Pentru că, în momentul de faţă, deşi nu s-a întâmplat nici o tragedie, eu consider că este absolut necesar să existe acest acord şi procedurile agreate, şi de România şi de Ucraina şi cred că de toate ţările care se învecinează cu Ucraina, pentru a putea să îşi apere populaţia şi să-şi asigure siguranţa cetăţenilor”, a declarat Nicolae Ciucă.

Acesta a adăugat că vectorii folosiţi de către armata rusă pentru a lovi obiective în Ucraina intră în spaţiul nostru aerian şi sunt şi alte acţiuni care, de asemenea, se desfăşoară în proximitatea teritoriului ţării noastre, motiv pentru care, a punctat Ciucă, „trebuie obligatoriu să luăm toate măsurile de protejare şi de siguranţă a cetăţenilor”.

NATO condamnă încălcarea spațiului aerian românesc de către drone rusești, dar spune că nu există indicii că ar fi fost un atac intenționat

Potrivit unui comunicat transmis duminică de MApN, forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România. Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţele Tulcea şi Constanţa, fiind transmise, la orele 2,20 şi 2,38, mesaje RO-ALERT. De asemenea, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

Sursa citată precizează că, din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită din proximitatea localităţii Periprava, fiind efectuate cercetări în zonă, începând din această dimineaţă, cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.

Spynews
Cine sunt tinerele ucise cu sânge rece pe litoral, de cel supranumit Șacalul. Denisa avea 28 de ani, iar Delia 34. Ambele femei fuseseră date dispărute / FOTO
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Temperatura ideală la care să speli lenjeria de pat. Greșeala pe care multe gospodine o fac și care poate distruge țesătura
Capital.ro
Durere infinită în muzica populară. S-a stins maestrul naiului din România
Playtech.ro
Detalii șocante despre moartea stewardesei românce găsită moartă în Japonia. Ce au aflat anchetatorii
DailyBusiness
Cât trebuie să muncești ca să ai o pensie decentă? Salariile mari din România se luptă cu pensiile mediocre
Adevarul
Degeaba ridicăm F-urile să urmărească dronele rusești, degeaba le identificăm și le luăm la țintă: „Probabil politicienii noștri așteaptă pierderi de vieți umane”
Spynews
Despărțire surprinzătoare în showbiz! Au pus punct relației după șase ani, deși aveau planuri de căsătorie
Spynews
Ce răspuns a dat Cristina de la Insula Iubirii la întrebarea: "De ce mai ai poze cu Andrei pe Instagram?" Care e, în prezent, relația foștilor concurenți / VIDEO
Evz.ro
Nuntă mare în octombrie. Valeriu Gheorghiță cu Monica Bârlădeanu și-au ales nașii
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
Mormântul Denisei Răducu a ARS ca o torță!!! Imagini șocante de la cimitirul din Ștefănești, părinții ei sunt devastați
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Adio, maestre! A murit cel mai iubit ACTOR al românilor. A fost idolul a generații întregi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Detalii noi în ancheta dublei crime din Constanța: Principalul suspect și complicea sa, reținuți
MediaFlux
NOUL PRAG de IMPOZITARE a PENSIILOR! SIMONA BUCURA OPRESCU a anunțat EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...