ARMISTIŢIU de 120 de ore. Turcia va opri bombardamentele în Siria

Statele Unite şi Turcia au încheiat un acord în vederea unui armistiţiu în nordul Siriei, care să permită retragerea forţelor kurde, a anunţat joi seara vicepreşedintele american Mike Pence, relatează BBC News.
Filip Stan
18 oct. 2019, 03:05
ARMISTIŢIU de 120 de ore. Turcia va opri bombardamentele în Siria

Toate operaţiunile militare urmează să fie oprite timp de 120 de ore, iar Statele Unute vor ajuta la o ”retragere ordonată” a forţelor kurde din ceea ce Ankara consideră o ”zonă de securitate” la frontieră.

Pe de altă parte, preşedintele Donald Trump a evocat joi ”veşti bune” din Turcia, unde vicepreşedintele său Mike Pence a participat la o întâlnire de câteva ore cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu scopul de a-i smulge un armistiţiu în ofensiva turcă din Siria, relatează AFP.

”Milioane de vieţi vor fi salvate”, a apreciat preşedintele Statelor Unite, fără să facă alte precizări.

Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile şi îi va pune capăt după o retragere a forţelor kurde din acest sector, a anunţat Pence.

Ofensiva turcă ”se va opri complet atunci când această retragere se va termina”, în această perioadă de suspendare, a declarat Pence după mai bine de patru ore de discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a lansat această operaţiune săptămâna trecută, cu scopul de a îndepărta forţele kurde de la frontieră şi a crea o ”zonă de securitate” în vederea repatrierii unor refugiaţi sirieni.

Unii critici se tem de o epurare etnică a populaţiei kurde din regiune.

Această invazie turcă în Siria a avut loc după ce preşedintele american Donald Trump a retras trupele americane din zonă.

Decizia locatarului Casei Albe a provocat un val de critici atât în Statele Unite, cât şi în străinătate, iar unii l-au acuzat că a dat ”undă verde” operaţiunii.

Politicianul kurd Aldar Xelil, o figură importantă a Mişcării pentru o Societate Democratică (Tev-Dem) – coaliţia multiculturală de guvernare a regiunii kurde Rojava – a salutat joi seara încetarea luptelor din nordul Siriei cu Turcia dar a precizat că, în cazul unui nou asalt, kurzii se vor apăra, într-un interviu acordat Al Arabiya, transmite Reuters.

Totodată, comandantul alianţei de luptători kurzi şi arabi care rezistă ofensivei lansate de Turcia săptămâna trecută, a afirmat că forţele kurde din Siria sunt gata să respecte iniţiativa de încetare a focului, anunţată joi seara de Washington şi Ankara, şi să facă tot ceea ce este necesar pentru ca aceasta să funcţioneze, informează AFP.

„Suntem pregătiţi să respectăm încetarea focului”, a anunţat şeful Forţelor Democratice Siriene (FDS) Mazloum Abdi într-o intervenţie telefonică pentru canalul de televiziune kurd Ronahi.

Comandantul kurd a mai declarat că acordul reprezintă „doar începutul” şi că prin el Turcia nu îşi poate atinge obiectivele, potrivit Reuters.

Mazloum Abdi a adăugat că acest acord priveşte zonele de frontieră din nordul Siriei, între oraşele Ras al-Ain şi Tal Abyad.

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa
Fanatik.ro
Când și în ce oraș va juca România cu Olanda. Program complet optimi EURO 2024
Capital.ro
NU ai voie să te urci așa la volan. Legea rutieră a intrat în vigoare din martie 2022
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Poliția Română face angajări! Peste 1.000 de posturi sunt disponibile
Adevarul
Pluralul cuvântului „complex”, exercițiul care i-a pus in dificultate pe elevi la Evaluarea Națională
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Blugi au secrete pe care puțini le știu. La cât timp se spală
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Cutremurător! Fiica Iuliei Albu, afectată de cancerul tatălui: 'Nu era...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât cer interpreții de muzică populară pentru a cânta la o nuntă! Tarifele sunt de ordinul miilor de euro. „Se pare că oamenii vor”
Capital.ro
Este obligatoriu în România. S-a dat ordin de la UE. Măsura se aplică în toate statele membre
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Göten, Suedia, vinde terenuri la preț de 1 coroană pe metru pătrat pentru a atrage noi locuitori
MediaFlux
Decizia FINALĂ privind CENTRALELE de APARTAMENT. S-a DAT LEGEA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?