„Grupuri armate au luat drept țintă trupele noastre de 60 de ori cu toate tipurile de arme, inclusiv cu (lansatoare de rachete multiple) Grad”, a declarat Anatoli Stelmah, care a precizat că orașul strategic Debalțevo este ‘cel mai fierbinte’ loc de la intrarea în vigoarea a armistițiului, la miezul nopții.
El a adăugat că luptătorii separatiști au încercat în trei rânduri să ocupe satul Ciornukin, situat la cinci kilometri est de Debalțevo, însă au fost respinse de fiecare dată. „Soldații ucraineni nu își folosesc artileria și se mulțumesc doar la a răspunde atacurilor inamicului”, a completat Anatoli Stelmah.
În pofida acestor atacuri, liderii separatiști și autoritățile ucrainene susțin că armistițiul este în general respectat în estul Ucrainei, nicio victimă în rândul civililor sau al combatanților nefiind înregistrată după moartea în bombardamente a doi civili în regiunea Lugansk, imediat după intrarea în vigoarea a acordului de pace la miezul nopții de sâmbătă spre duminică.
Franța și Germania au transmis la rândul duminică faptul că armistițiul în estul Ucrainei este în general respectat, în pofida unor incidente locale, care, în opinia celor două puteri, trebuie rezolvate cât mai repede.
Președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel au vorbit cu președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Petro Peroșenko despre acordul stabilit la Minsk la 12 februarie și au convenit să treacă la următorii pași prevăzuți de înțelegere, se arată într-un comunicat transmis duminică de președinția franceză și citat de Reuters.
Pe de altă parte, șeful misiunii OSCE a precizat că rebelii din estul Ucrainei au refuzat să le permită observatorilor organizației să ajungă în orașul încercuit Debalțevo. Rebelii au transmis de altfel că armistițiul nu se aplică și în acest oraș, locul celor mai sângeroase lupte în ultimele săptămâni.