Cum se administrează
Armurariul se administrează sub formă de ceai, pulbere (1 linguriță rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Se ține sub limbă 10-15 minute, apoi se înghite cu apă), ulei extravirgin din semințe de armurariu (1-2 linguri pe zi) și comprimate. Pentru tratarea oboselii, migrenei și pentru ameliorarea simptomelor menopauzei și a indigestiei poți folosi tinctura de armurariu. O prepari astfel: macini 50 g de semințe de plantă. Praful obținut îl pui într-o sticluță în care vei turna 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Iei 10-30 picături pe zi, cu 15 minute înainte de masă, la indicația fitoterapeutului.Știai că…
…silimarina poate duce la scăderea riscului de cancer? Ea acționează ca stimulent al sistemului imunitar și apără organismul împotriva deteriorării ADN-ului, împiedicând astfel dezvoltarea tumorilor de risc oncogen.
Susține sistemul imunitar
Fiind bogat în antioxidanți, armurariul întărește sistemul imunitar și contracarează acțiunea radicalilor liberi (compuși care favorizează îmbătrânirea și îmbolnăvirea celulelor din organism). Doctorul recomandă să iei 140 mg de silimarină, sub formă de comprimate. Se ia timp de 3 săptămâni de 3 ori pe zi.
Protectorul ficatului
Silybum marianum, (denumirea botanică a plantei), pe lângă faptul că are efect antioxidant și combate inflamațiile este cel mai des întrebuințat în scopul protejării ficatului de substanțele nocive (alcool, substanțe toxice din alimente și aer, metale grele). El contribuie la eliminarea toxinelor din organism, în special pe cele stocate la nivelul ficatului. Se recomandă și celor care se refac după hepatite provocate de alcoolism și după ciroză. Prepară infuzia din 1 ½ linguriță de semințe proaspăt măcinate de armurariu la 300 ml de apă clocotită. Bea 2 căni pe zi astfel: 1 cană înainte de micul dejun, după care stai culcat pe partea dreaptă 20 de minute, a doua cană o bei în 2 reprize, după mesele principale ale zilei. Ții cura 2 săptămâni. Nu face această cură dacă ești hipertensiv sau dacă ai intoleranță la armurariu.
Previne bolile cardiovasculare
Ciulinul-laptelui este cunoscut și pentru efectul său antiinflamator, reducând procesul inflamator ce accelerează îmbolnăvirea. Inflamația, de pildă, este unul dintre principalii factori declanșatori ai bolilor de inimă. Armurariul, folosit ca remediu, ajută la diminuarea nivelului de colesterol rău și de trigliceride. De asemenea, este un real ajutor în detoxificarea fluxului sangvin. Medicul recomandă ca adjuvant în aceste probleme să iei comprimate de 200-600 mg de silimarină. Se administrează de 1-3 pe zi, într-o cură de 4 luni. Nu se întrerupe nici restul tratamentului indicat de doctor.
Sfat
Dacă ai probleme ce țin de fertilitate poți încerca și un remediu pe bază de armurariu ce conține silimarină. Se găsește sub formă de pastile în farmacii și magazinele cu produse naturiste. Ca adjuvant în tratarea infertilității, iei 70 mg de silimarină de 3 ori pe zi. Aceste capsule se iau într-o singură zi, în plus față de tearapia standard.
Reacții adverse și contraindicații
Specialiștii spun că remediile pe bază de ciulinul-laptelui pot provoca diferite reacții adverse: constipație, diaree, balonare, colaps, insomnie, transpirație, vomă, dureri de cap, mâncărimi, greață și multe altele. Femeile însărcinare și cele care alăptează, cât și persoanele alergice la armurariu nu au au voie să-l consume. Nici copiii. Cei care fac tratament medicamentos pentru diferite boli (spre exemplu pentru tromboflebita și hipertensiune arterială) trebuie neapărat să se consulte cu medicul în vederea folosirii armurariului în scop terapeutic. Diabeticii și cei care întâmpină probleme cu nivelul zahărului din sânge, trebuie să fie atenți și să ceară sfatul medicului.
Sfatul specialistului
Dr. Daniela Bușneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie și homeopatie, Centrul de Sănătate și Viață Armonia, București. www.facebook.com/busneag.daniela/
Armurariul, popular ciulinul-laptelui, este unul dintre cele mai puternice remedii naturiste împotriva afecţiunilor ficatului, utilizat de secole ca tonic amar hepatoprotector. Efectul benefic este dat de silimarină, substanţă cu efect de regenerare a celulelor ficatului. Având un uriaş rol antioxidant, aceasta ajută ficatul să elimine celulele din organism şi susţine detoxifierea. În plus, stimulează digestia, reduce colesterolul şi e chiar un tratament naturist în caz de intoxicaţie cu metale grele sau ciuperci. Se poate folosi sub formă de ceai, tinctură, pulbere, în afecţiuni precum: ciroză, hepatită cronică sau virală, insuficienţă hepatică. Armurariul este contraindicat a fi utilizat în cantitate mare la cei diagnosticați cu tromboflebită, hipertensiune și coagulare crescută a sângelui.
Află care sunt cele mai bune ceaiuri pentru ficat AICI