Arnold Schwarzenegger dă de pământ cu Donald Trump: „A înșelat oamenii cu minciuni. Este un lider ratat. În curând va deveni irelevant”

Arnold Schwarzenegger, îndrăgitul actor austriac și guvernator republican al Californiei, a declarat că America va trece de șocul ultimelor zile, pentru că oricât ai lovi în democrația americană, ea va fi mai puternică.
Claudia Simion
11 ian. 2021, 11:00
Arnold Schwarzenegger dă de pământ cu Donald Trump:

Deși este din același partid politic cu Donald Trump, Arnold Schwarzenegger nu a ezitat să-l critice pe fostul președinte al SUA pentru atacul asupra democrației.

„Ca imigrant în această țară, aș vrea să le spun câteva cuvinte conaționalilor mei americani și prietenilor noștri din lumea întreagă despre evenimentele din ultimele zile.

Am crescut în Austria. Înțeleg pe deplin ce înseamnă Kristallnacht sau Noaptea de Cristal. A fost o noapte de ură la adresa evreilor dezlănțuită în 1938 de echivalentul nazist al celor din Proud Boys (mișcare neofascistă din SUA și Canada, care a fost implicată în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie – n.r.).

Miercuri a fost Ziua Sticlei Sparte aici, în Statele Unite. Ferestrele sparte au fost cele ale Capitoliului Statelor Unite, dar gloata nu a făcut țăndări doar ferestrele Capitoliului. Ei au zdrobit idealurile pe care le consideram de neatins. Nu au dat jos doar ușile clădirii care adăpostește democrația americană. Au călcat în picioare chiar principiile pe care a fost întemeiată țara noastră”, a transmis Arnold Schwarzenegger.

Actorul e explicat că s-a născut în 1947, a doi ani după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. „Eu am crescut în ruinele unei țări care a avut de suferit pentru că și-a pierdut democrația. În copilărie, eram înconjurat de oameni zdrobiți sufletește, care-și înecau în băutură sentimentul de vină pentru că participaseră la cel mai rău regim din istorie. Nu toți erau antisemiți sau naziști înrăiți, mulți au mers alături de aceștia, pas cu pas, până la sfârșit. Erau vecinii de alături.

Nu am vorbit niciodată public despre asta, pentru că este o amintire dureroasă. Tatăl meu venea beat acasă, o dată sau de două ori pe săptămână, urla și ne lovea și o îngrozea pe mama. Nu l-am considerat niciodată responsabil în întregime pentru ce făcea, pentru că vecinul meu făcea și el la fel familiei lui, la fel și vecinul lui. Am auzit cu urechile mele, am văzut cu ochii mei. Erau așa din cauza suferinței fizice provocate de șrapnelul din corpurile lor, dar și din cauza suferinței emoționale provocate de ceea ce văzuseră sau făcuseră”, a povestit actorul.

Arnold Schwarzenegger: „A înșelat oamenii cu minciuni. Este un lider ratat. În curând va deveni irelevant”

Schwarzenegger l-a criticat dur pe Trump pentru faptul că a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor, cu toate că au fost niște alegeri corecte.

„A încercat să dea un puci, înșelând oamenii cu minciuni. Tata și vecinii lui au fost de asemenea înșelați cu minciuni și eu știu unde duc astfel de minciuni. Președintele Trump este un lider ratat. Va rămâne în istorie drept cel mai rău președinte. Partea bună este că în curând va deveni la fel de irelevant ca un tweet vechi. Nu a reușit. Democrația noastră a rezistat ferm”, a adăugat el.

Arnold Schwarzenegger și-a recăpătat optimismul spre sfârșitul discursului, punctând faptul că SUA va reuși să treacă peste grelele încercări și să lumineze din nou.

„America va trece de aceste zile întunecate și va lumina din nou. Vedeți această sabie? Este sabia lui Conan. Uitați care e treaba cu săbiile. Cu cât le lovești mai mult, cu atât devin mai rezistente. Cu cât le loveșți cu ciocanul și le supui focului, după care le arunci în apa rece și apoi le lovești din nou și le treci iar prin foc și apă, cu cât faci asta mai mult, cu atât devin mai puternice.

Nu vă spun toate astea pentru că vreau să devin un expert în făurirea săbiilor, ci pentru că democrația noastră este ca oțelul din această sabie. Cu cât o lovești mai tare, cu atât devine mai puternică. Cred că, oricât de zdruncinați suntem de evenimentele recente, vom deveni mai puternici pentru că acum înțelegem ce riscăm să pierdem. Avem nevoie să ne vindecăm, împreună, de tragedia prin care am trecut. Voi, cei care credeți că puteți încălca Constituția Statelor Unite, luați aminte: Nu veți învinge niciodată!”, le-a mai transmis actorul urmăritorilor săi de pe Twitter.

Citiți și Twitter a suspendat definitiv contul lui Donald Trump şi al unor apropiaţi

 

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...