La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, au participat, din partea Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), vicepreşedintele Efthymios Papataxiarchis şi Sorin Popescu, şef grup comunicare.
Potrivit lui Sorin Popescu, deşi în România se află 3,6 la sută din populaţia Europei, cheltuielile pentru medicamentele din ţară reprezintă doar unu la sută din cele europene, ceea ce înseamnă că „suntem subtrataţi”.
El a susţinut că România este pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte cheltuielile pentru îngrijiri medicale şi medicamente, care sunt direct proporţionale cu speranţa de viaţă, precizând că deşi românii trăiesc cu 13 ani mai mult decât în anii ’70, ei mor cu cinci ani mai repede decât, în medie, europenii.
Popescu a adăugat că pentru „a ajunge în Europa” în 2020, România trebuie să aloce cel puţin cinci la sută din PIB pentru Sănătate în 2013.
Tot din 2013, taxa clawback ar trebui transformată dintr-un instrument care pune în pericol existenţa medicamentelor pe piaţă, într-unul care garantează existenţa acestora, a mai arătat Popescu, propunând ca producătorii să nu mai plătească taxă pe marjele de farmacie şi distribuţie, bugetul alocat să fie egal cu consumul anului precedent, iar pacienţii să nu mai rişte să rămână fără medicamente prin excluderea acestora de pe lista de compensate pentru neplata taxei.
Sorin Popescu a menţionat că un studiu Avangarde recent arată că al doilea motiv de îngrijorare al românilor, după locul de muncă, este sănătatea, invocată de 35 la sută dintre respondenţi.
Totodată, 88,5 la sută dintre români vor să aibă acces la tratamente inovatoare şi 56,9 la sută ar fi de acord să plătească preţul întreg pentru medicamentele generice, dacă le-ar fi rambursate cele inovatoare.
La rândul lui, Efthymios Papataxiarchis a arătat, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că investiţiile mici în sănătate se traduc prin pierderi mari. Astfel, România pierde aproximativ 18,6 miliarde de euro – reprezentând 15 la sută din PIB-ul pe 2010 – pe termen mediu şi lung, din cauza stării de sănătate precare a populaţiei. Dacă starea de sănătate a populaţiei ar fi la nivelul mediei UE, România ar câştiga 6,7 miliarde de euro.
Totodată, 20 la sută din populaţia României suferă de boli cronice, procent estimat să crească în curând, a mai spus Papataxiarchis.
În prezent, în România ar fi aproximativ 100.000 de bolnavi de cancer, peste două milioane de persoane diagnosticate cu hepatită B sau C şi 500.000 de pacienţi cu boli de rinichi. Principalele cauze de deces în România sunt bolile cardiovasculare, cancerul, bolile sistemului digestiv, accidentele şi bolile respiratorii.
Ministrul Sănătăţii a dezbătut problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.